Talpig sörben - Fekete rózsa, razzia, kazamata, rizottó – e szavak alapján a legtöbben setét hangulatú olasz bűnügyi regényre gondolhatnának, pedig dehogy. Gyomor- és lélekmelengető írásba kortyolhat bele, aki elolvassa Faragó József könyvét.
Lapunk szerzője ugyanis a kézműves sörök nyomába eredt – és utol is érte őket: a cikk kezdő szavai sörnevek (így valójában nagybetűvel írandók). És a mű hű címéhez, mindent végigitat az olvasóval: legyen szó gyümölcsös sörről, keserű amerikairól, testes belgáról – főzze bár exbirkózó vagy épp szerzetes. Ráadásul miután plasztikus írásaival (az ember szinte azt is látja, hogy ugrálnak ki a szénsavbuborékok a habból) berúgja a sörfogyasztó reflexeket, „nem hagyja lógva” olvasóját. Azt is megmondja, mit és hol érdemes inni, legyen szó kocsmáról vagy főzdéről. Úgyhogy a javasolt fogyasztási mód: bal kézben a könyv, jobb kézben a korsó, az olvasó hóna alatt a töltendő üveg – és indulhat a sörturizmus.
(Faragó József: Kézműves sör kalauz. Alinea, 2015. 183 o.)
Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!