Nagy időket élünk, szinte naponta újabb „médiatörténeti eseménnyel” soroznak bennünket a kereskedelmi tévék. Esküvőt terveztek a ValóVillába – ahol a kiskorú Christofel nőül vehette volna a középkorúnak látszó, kiskorú Veronikát, ha már Alekosz erre nem volt képes.

 

Alekoszt még el sem búcsúztathattuk rendesen, erre beköltözött anyukájával a konkurens csatorna párkereső valóságshow-jába. Most már kössék be a fejét, még mielőtt újabb százrészes szappanopera foglalkozik „az isteni testű hellén” nem létező szerelmi életével.

Vaktöltényeket pufogtatnak, amire felnézünk, egy-egy adásra még tán visszakapcsolunk, vagy pár perc múlva elfelejtjük az egészet. Az ingerküszöbünk már a chilei bányászok feneke alá süllyedt volna? Vagy végre meguntuk az érdektelen, ellenszenves alakok fikázását? Hosszú hónapokon át semmittevő embereket nézni is fárasztó. A visszafogottabb játékosok kifulladnak, eltűnnek a sarokban. Csak a tűzeszű manipulátorok meg a kuperák (a ká és a vipera egyenes ági leszármazottjai) munkálkodnak, legalábbis belőlük tudnak adást összevágni. Egy pontig még leköthet bennünket az ellenszenv és a háborgás, de ha nem akad, akinek szívből drukkolhatunk, mit ér az örökös mérgelődés? Ez nem a szokásos nyafogás, végre a nézettségi adatok is elpártolást mutatnak. Persze az is lehet, hogy csak átmenetileg, és történik valami, amire odakapcsolunk. Ehhez viszont egy légyott, vagy verekedés, de még a környezetbarát (bármikor újrahasznosítható) Alekosz is kevés.

Az ÖsszeEsküvők indulása még reményt ébresztett bennem. Aztán az is ellaposodott a mindennapi semmittevésben. Zavaros a műsormenet, és a penetráns közönségesség miatt már be se merem kapcsolni otthon, legfeljebb a neten nézek bele. A ValóVilág sem lendült (még?) formába, pedig olyan lelkesen vágtak bele az újabb szériába, alig hagyták kihűlni a kamerákat. Még hogy bevállalósabb, tudatosabb, érdekesebb csapat ez – mint a producer állította a VV 5 indulása előtt. Ha a válogatáson ilyennek is tűntek, mostanra legyalulta hatalmas egyéniségüket a napi adás. Beszürkültek az októberbe, aztán a novemberbe…

Talán már a porondra voltak állítva, mint az X-faktorosok, mikor jól láthatóvá vált, hogy nem túl tehetségesek, különlegesek, még csak nem is érdekesek. De már így kell végigcsinálni, nem lehet menet közben kivágni az összeset. Az előző széria felfedezettjeiből is úgy tűnt, hogy Gesztinek, Ferónak, Maleknak és Keresztesnek nincs jó ízlése. Talán nem akad az országban több Rúzsa Magdi vagy Caramel, vagy elég volt pár középszerű haknistát kinevelni. Miért ez a legnézettebb műsor mégis? Nincs alternatíva, senki nem száll versenybe, a Megasztárt is elnapolták. Minden csatornánál takarékoskodnak, leépítenek, és biztosabb egy filmismétlést leadni, mint drága élő műsorral kockáztatni. Ilyenkor sírom vissza a fiatalságom, mikor végtelenül nem érdekelt, mit adnak a tévében hétvégén.

Jó hír viszont, hogy a köztévé legnézettebb műsora immár a Maradj talpon! című műveltségi vetélkedő. Ha Gundelék még dalra is fakadnának, kiénekelhetnék a sajtot az X-faktorosok szájából. Vagy elég lenne stúdiót cserélni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!