Ismét elismerésekben részesült a magyar vendéglátás. A The Daily Meal által összeállított, a 101 legjobb európai éttermet tartalmazó listára két magyar hely, a Michelin-csillagos Onyx és a Csalogány 26 került be. A rangsor több mint 200 szakíró és blogger több hónapos munkájával állt össze, a legjobbak közé 26 ország 70 városának éttermei kerültek be, gasztronómiai szempontból Párizs viszi a prímet, onnan 11 hely került a legjobbak közé.

 
Fotó: Lakos Gábor

Bár a hivatalos turisztikai stratégiák Magyarország gyógyvizeit helyezik a fókuszba, és sok milliárdot költenek ennek a területnek a fejlesztésére, úgy tűnik, hazánk mégis inkább a saját kezdeményezésre létrejött szórakozóhelyek, romkocsmák és első osztályú éttermek révén kerül be az útikalauzokba. A The Daily Meal gasztroportál regionális listákat is készít, Közép-Európa 20 legjobb étterme közé 18. helyen került be a Vár: a Speiz étterem, 17. az Onyx, 16. a berecsepusztai Chateau Visz, a Csalogány 26 pedig a 13. helyen végzett. Az A38 hajó az első, a Millenáris Teátrum pedig a negyedik lett a világ legjobb szórakozóhelyét kereső szavazáson az Electronic Beats honlapon. A Deutsche Telekom által működtetett honlap olvasóinak szavazásán az A38 hajó megelőzte Berlin híres szórakozóhelyét, a Berghaint és a New York-i The Silent Barnt. Az egykori ukrán uszályból kialakított szórakozóhelyet már februárban is nagy elismerés érte, a Lonely Planet internetes közönségszavazásán a világ legjobb bárja címet nyerte el.

Rudits Károly a Vár: a Speiz étterem vezetője lapunknak elmondta, mindig nagy öröm és büszkeség ilyen jellegű listákra kerülni, az elismeréseket azonban érdemes a helyén kezelni, senkinek sem szabad elbíznia magát. Tavasszal az étterem a Michelin Guide 2012-es Main Cities of Europe kiadványában „Bib Gourmand” besorolást szerzett, és mivel ezt a kalauzt sok gasztroturista forgatja, azóta jó pár külföldi célirányosan érkezik a családias helyre. Rudits Károly a The Daily Meal listája kapcsán elmondta, nem tudtak róla, hogy a szakírók náluk jártak, és sok minden meg is lepte a listán, például, hogy megelőzték az általa az egyik legjobbnak tartott bécsi Palais Coburgot. „Mindenképpen örömteli, hogy felkerültünk Európa gasztronómiai térképére, bár még csak kis pont vagyunk, egyértelműen látszik a fejlődés” – mondja bizakodva.

A gasztronómia fő tudorai minden év elején igyekeznek megtippelni, mit fogunk örömmel fogyasztani. 2012-ben sem volt ez másként: 2011 végén az American Culinary Federation 1791 séfje válaszolt a körkérdésre: mit tartanak a következő év legfontosabb trendjeinek a gasztronómiában. A listán a helyi forrásból származó húsok és tengeri ételek, a bioélelmiszerek, az egészséges gyermekételek és a gluténmentes élelmiszerek mellett olyan ínyencségek is szerepeltek, mint a bölényhús, a hínár, az alga és a tengeri moszat, de népszerűnek tippelték a perui konyhát is. Hogy mindebből mi, magyarok mennyit vettünk észre, azt ki-ki megtippelheti a boltok kínálata, saját főztje és éttermi látogatásai alapján…

Címkék: gasztronómia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!