A böjti időszakban a tavasz beköszöntével sokan kezdenek tisztítókúrákba, hogy megszabadítsák a testüket a hosszú tél alatt felhalmozódott méreganyagoktól és feltöltsék, regenerálják szervezetüket a tavaszi és nyári hónapokra. Mint más esetben, itt is fontos a fokozatosság, hogy ne „ész nélkül” vágjunk bele a böjtölésbe.

 
Németh András Péter felvétele

Ilyenkor tél végén a legtöbben kimerültnek, fáradtnak és rosszkedvűnek érezzük magunkat, a hideg hónapok lemerítik a tartalékainkat, a kevés friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a nehéz ételek és a napfény hiánya nyomot hagynak a szervezetünkön. Nem véletlen, hogy ez az időszak szinte minden kultúrában a böjt ideje vallási, spirituális vagy erkölcsi megfontolásból, már az ókori egyiptomiak is felismerték a táplálékmegvonás terápiás jelentőségét. A böjtnek számtalan fajtája létezik, vannak, akik csak bizonyos ételtípusokat vonnak meg maguktól, mások szigorú léböjtkúrát tartanak. A böjt lényege, hogy az alapanyagcsere-folyamatokat lelassítsuk, kiürítsük a bélrendszert, így megszabaduljunk a felhalmozódott méreganyagoktól, és a zöldség-, gyümölcslevek fogyasztásával feltöltsük testünket azokkal a létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyekhez a tél során korlátozottan tudtunk hozzájutni. Szabó Szilvia dietetikus szerint azonban nem árt óvatosnak lenni, legfeljebb egyhetes kúrát érdemes orvosi felügyelet nélkül tartani.

A drasztikusabb méregtelenítő kúrák előtt mindenképpen ki kell kérni az orvos véleményét, a táplálékmegvonás hosszú távon problémákat is okozhat. Egyáltalán nem szabad azonban böjtölniük a várandós és szoptató anyukáknak, a krónikus betegségekben szenvedőknek és persze a gyerekeknek, akiknek a fejlődésükhöz minden tápanyagra szükségük van.

A méregtelenítés hatására aktívabbá és gyorsabbá válik az anyagcsere, akár a vérzsír- és a vércukorszint is normalizálódhat, kiürülnek a salakanyagok és a felesleges víz. A leglátványosabb eredmény általában a bőrön jelentkezik, ami megtisztul és szebbé válik. A legfontosabb azonban hogy a hangulatunk is jobb lesz, újra tettre késznek, életerősnek érezhetjük magunkat. A pozitív hatásokat testmozgással, hideg-meleg váltózuhannyal is fokozhatjuk, de szintén fontos a relaxáció és a stressz elkerülése annak érdekében, hogy valóban megújulhassunk.

Egy egyhetes kúra felépítése során Szabó Szilvia szerint az első napon csak gyümölcs- és zöldségleveket fogyasszunk, ilyenkor kombinálhatjuk a gyümölcsöket a cékla, répa vagy akár a zeller frissen préselt levével. A második napon a levek mellé már a gyümölcsöket és a zöldségeket is fogyaszthatjuk. A harmadik napon ehetünk zsiradék nélkül párolt zöldségeket barnarizzsel, illetve zab-, köles- vagy hajdinakását. „Ezek ugyan általában nem tartoznak a kedvelt fogások közé, sokan azonban nagyon megszeretik a kúrák során” – mondja a dietetikus. A következő napokban az előbbiekhez még társíthatunk kis mennyiségben sovány szárnyas húsokat és szintén sovány tejtermékeket. Mindemellett azonban le kell mondanunk a káros szenvedélyekről, az édesség-, kávé- és alkoholfogyasztásról, valamint a dohányzásról. A fokozatosság a normál táplálkozásra való visszatérésnél is fontos, a böjt végeztével egy-két nap alatt fokozatosan térjünk vissza a szokásos étkeinkhez.

Ha bátrabbak vagyunk, tarthatunk léböjtöt, melynek során az ásványvíz, zöldség- és gyümölcslevek mellett különböző tisztító hatású teákat is érdemes inni. Ilyet készíthetünk kamillából, édesköménymagból, csipkebogyóból, borsmentából, gyermekláncfűből, nyírfalevélből és aranyvesszőfűből, de aki nem szeret pepecselni, a drogériákban készen is megveheti a keverékeket. A bátrabbak szárazböjtölhetnek is, ennek során azonban a levesekről, a gyümölcslevekről, a gabonakrémekről és a tejsavóról is le kell mondaniuk.

A kevésbé fegyelmezetteknek sem kell teljesen eltántorodnia a méregtelenítésről, kis lépésekben is lehet haladni, és már az étrend kisebb változásai is hasznosak lehetnek. A gyógyteákat például minden esetben érdemes napi rendszerességgel fogyasztani, hosszú távon pedig mindenképpen hasznos sok zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendünkbe, néha egy-egy étkezést ezekkel kiváltani. Az erdőkben ilyenkor már burjánzik a rengeteg kedvező tulajdonsággal rendelkező medvehagyma, amit akár spenóttal kombinálva főzeléknek is elkészíthetünk, ilyenkor a természet is segítségünkre van az egészségesebb táplálkozás felé vezető úton, csak nyitott szemmel kell járnunk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!