Hét elején még úgy tűnt, 159 fős lesz a londoni olimpiára a jövő keddtől szakaszosan utazó magyar csapat, a Magyar Olimpiai Bizottság azonban csak 158 sportolót nevezett be a kevesebb mint két hét múlva rajtoló játékokra. Az a bizonyos „mínusz egy” Fazekas Róbert diszkoszvető, aki hiába dobott korábban A-szintet, nem lehet ott a brit fővárosban.

 
Fazekas Róbert nem megy Londonba

A Magyar Atlétikai Szövetség még kedden közölte, hogy egy sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. Nevét a szabályok értelmében a B-próba eredményéig nem lehet nyilvánosságra hozni, ám a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján szereplő nevezési listáról még aznap lekerült Fazekas Róbert, akit így a közvélemény értelemszerűen rögvest a pozitív minta gazdájaként azonosított. „Nem volt szerencsés ez a kommunikáció a MOB részéről, mert a honlapjukra kikerült anyagban a doppingvétségre hivatkoztak, holott ilyenről a B-minta eredményéig nem lehet beszélni. A jogszabályokat be kell tartani” – nyilatkozta lapunknak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója. A kilátásokkal kapcsolatban Tiszeker elmondta, a B-próba elemzése jövő hét közepén kezdődik, és két napot vesz igénybe, így a hét végére várható eredmény. A MACS ügyvezetője, aki nem tudott felidézni olyan esetet, ahol pozitív A-mintát negatív B-próba követett volna, a sztanozololról is beszélt: „Egyáltalán nem új keletű szer, többek között a sprinter Ben Johnson is ezzel bukott meg 1988-ban, de továbbra is ez felelős a pozitív esetek mintegy 60%- áért. Az ürülési ideje 6-8 hét, lehet, hogy az ügyben érintett atléta ezzel kapcsolatban számolta el magát, ugyanakkor előfordulhat, hogy szennyezett étellel jutott a szervezetébe. Erről a sportolónak kell számot adnia a B-próba nyilvánosságra hozása után”.

A MOB részéről tehát nem volt szerencsés, hogy internetes oldalukon azt írták: „az egyik kvalifikációs A-szintet teljesítő sportolót – aki jelenleg doppingeljárás alatt van – nem nevezte a londoni olimpiára”. Pedig, ahogy azt Molnár Zoltán főtitkártól megtudtuk, a MOBnak nem is lett volna szüksége indokra a kizáráshoz: „a Magyar Olimpiai Bizottságnak joga van eldönteni, kit nevez és kit nem nevez az olimpiára. Erre az Olimpiai Charta, a MOB Alapszabály és a Sporttörvény hatalmaz fel bennünket. Vannak országok, ahol sűrűn élnek is ezzel a lehetőséggel, például, ha úgy érzik, hogy egy sportoló nem szerepel majd elég eredményesen. Nem csak sportszakmai szempontok jöhetnek szóba, erkölcsileg is méltónak kell lenni az ország képviseletére. A közgyűléseink előtt rögzítjük, hogy minden erőnkkel arra törekszünk, hogy támogassuk azokat, akik saját teljesítményük alapján, sportszerűen törekszenek az olimpiai szereplésre. A Magyar Atlétikai Szö vetséggel egyetértésben most is így tettünk a csapat nevezése során.”

Fazekas a 2004-es athéni olimpián 70,93 méteres dobásával aranyérmet szerzett diszkoszvetésben, ám doppingvétséget követett el, miután elégséges mennyiségű vizeletminta szolgáltatása nélkül hagyta el a doppingellenőrzés helyszínét. Ezt követően a NOB kizárta a játékokról. Egyéves eltiltás után tért viszsza és a 2008-as pekingi olimpián, ahol több szponzor és MOB-tag tiltakozása ellenére indulhatott, nyolcadik lett.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!