Két kerékről négy kerékre, négy kerékről két kerékre – így jellemezhető az eddigi egyetlen magyar gyorsasági motoros világbajnok Talmácsi Gábor pályafutása.

 

2011-ben egy ideig úgy tűnt, hogy a hosszú évek óta tartó sikeres motoros karrierjét önhibáján kívül, megfelelő szerződés hiányában nem tudja folytatni. Nem tört le, s mivel nem tudott elszakadni a benzingőzős világtól, ralizni kezdett, ott is megmutatva, hogy vérbeli versenyző típus. Majd 2012 nyarán váratlanul a cseh Prorace felkérte, hogy helyettesítse a csapat egyik versenyzőjét. Nem sokat gondolkodott, beszállt a Superbike Supersport világbajnoki sorozatba. Versenyről versenyre jobb helyezést ért el és a cseh együttes az elmúlt év végén leszerződtette erre az idényre.

Talma sokszor volt címlapsztori a teljesítményéért, de most nem ezért került oda: a Superbike-világbajnokság első futamára készülve Ausztráliában a szabadedzésen bukott, súlyosan megsérült, két helyen eltört az állkapcsa és agyrázkódást szenvedett. Hazatérése után Szegeden megoperálták, és már el is kezdte a kondicionáló edzéseket. Azt vette a fejébe, hogy áprilisban Aragóniában már rajthoz áll.

– Ez volt az élete legnagyobb bukása?

– Estem én már nagyobbat is, hiszen volt, hogy 260-as tempónál találtam magamat a földön. Most 130 kilométeres sebességnél buktam, csak nagyon szerencsétlenül.

– Most nagyon „értékes” ember lett, hiszen platinalemezt építettek az állkapcsába.

– Pontosabban még értékesebb lettem, mert a kezemben már vannak platinaszögek.

– Nem túl korai az a terv, hogy április elején ismét versenyezni fog?

– Ha csak rajtam múlna, ott lennék az aragóniai futamon, de a végső szót az orvosok mondják ki.

– Talán az egyetlen olyan magyar sportoló, aki egymaga százezreket tudott leültetni a televízió elé, amikor a 2007-es vb-sorozaton megnyerte az aranyérmet. Sokan csak azért rohantak haza, hogy megnézzék Talmácsi futamát.

– Erre nagyon büszke vagyok és ez ad erőt, hogy megpróbáljak valami emlékezeteset alkotni a Superbike-sorozaton.

– Milyen reményekkel várja a folytatást?

– Én mindig és mindenhol úgy állok rajthoz, hogy a legjobbak között végezzek. Nagyon jó a csapatom, a hondások között már a másodikként tartottak nyilván miket és az első hat között szeretném zárni a szezont.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!