A Haladás csapatánál a hét elején még úgy tervezték, a szombati Videoton elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő-visszavágó után meghallgatják Aczél Zoltán vezetőedző évértékelőjét, majd döntenek arról, meghosszabbítják-e a tréner nyáron lejáró szerződését. A forgatókönyv azonban egészen máshogy alakult.

 
Egy archív kép. A Haladás edzője magyaráz játékosainak

A tréner szerdán bilincsben hagyta el a Sóstói Stadiont, miután a székesfehérváriak elleni párharc első mérkőzése után a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a pályáról lefele menet, játékosai szeme láttára őrizetbe vették. Pénteken előzetes letartóztatását is elrendelték, így ha a bíróság nem ad helyet a fellebbezésnek, 30 napig egyszemélyes fogdában marad. A vád ellene kötelességszegés és vesztegetés, vagyis a jó ideje gyűrűző bundaügyben való részvétel. Ügyvédei szerint Aczél neve egykori játékosai, Horváth Gábor és Sütő László vallomásában merült fel, bár Sütő ezt a héten adott nyilatkozataiban tagadta.

Nem ez azonban az egyetlen kérdőjel az üggyel kapcsolatban. Aczélt azzal vádolják, hogy a Siófok trénereként pénzt fogadott el a csalóktól, majd csapatát az általuk óhajtott összeállításban küldte pályára. A tréner ügyvédei szerint ez azért nem életszerű, mert a Siófok 2009 tavaszán szinte mindig ugyanabban az összeállításban szerepelt így értelmetlen lett volna a három gyanúsnak minősített mérkőzésen erre külön „megkérni” Aczél Zoltánt. Való igaz, a Balaton-partiak 19 tavaszi meccsén az érintettek közül Sütő 16-szor, Horváth pedig 15-ször lépett pályára kezdőként, azaz mindketten alapembernek számítottak.

Rejtély az is, miért állt érdekében Aczélnak „eladni” a Magyar Kupa elődöntőjét, mikor a kupagyőzelemért járó prémium állítólag jócskán meghaladta volna az ügyben vesztegetési pénzként felmerült összegeket (3-4 ezer euró). A „sanda” bajnoki találkozók idején pedig még nem volt biztos a siófokiak kiesése az élvonalból, márpedig ha sikerült volna kivívni a bennmaradást, jelentős pénzek ütötték volna a szakmai stáb markát. A vesztegetés az egyik legnehezebben bizonyítható bűncselekmény, nincs tehát könnyű dolga annak, aki igazságot akar tenni. A szombathelyi B-közép mindenesetre meghozta a maga ítéletét: „Aczél Zoli, Aczél Zoli!” – skandálták a tegnapi mérkőzés lefújását követően, jelezve, kiállnak edzőjük mellett. A találkozó „amúgy” 0-0-s döntetlennel zárult, így az első meccsen 1-0-ra diadalmaskodó Videoton jutott a Magyar Kupa negyeddöntőjébe. A legjobb nyolc mezőnyének tagja még az Újpest, a Győr, a Debrecen, a Kaposvár, valamint három NB II-es csapat, a Pécset idegenben legyőző MTK, a Baja, valamint a Ferencvárost az Üllői úton búcsúztató Békéscsaba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!