Érmes reményekkel kelünk útra Isztambulba – nyilatkozta a VH-nak Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. Mindezt a nagyszerűen sikerült franciaországi rövidpályás Európa-bajnokságra alapozta, ahol a várt 3-4 aranyérem helyett hat sikerült – Gyurta Dani és Risztov Éva nélkül.

– Vajon hogy lesz most Isztambulban?

– Elit verseny lesz. Úgy tudom, a franciák a legerősebb csapattal jönnek, ott lesz a sokszoros olimpiai és világbajnok amerikai Lochte, és többek között rajthoz áll a japánok új „csoda” mellúszója, Jamagucsi Akihiro, aki 200 méteren megjavította Gyurta Londonban elért világcsúcsát. Danit azonban nem féltem, mert az olimpián a világrekordot nagyon erős elő- és középfutam után érte el, míg a japán fiúnak egy feszültségmentes versenyen nem kellett kiúsznia magát a világcsúcs előtt.

– Ki lesz a „legelfoglaltabb” Isztambulban?

– A Világkupa-sorozaton és az Eb-n mutatott teljesítmény alapján Hosszú és Jakabos több számban is indul, úgyszintén Cseh Laci, aki ezúttal 100 méteres pillangón, valamint a 200 és 400 méteres vegyesen is rajthoz áll és ott lesz a vegyesváltóban is.

– Milyen teljesítményt vár a mieinktől?

– Mindenképpen javítani szeretnénk az eddigi éremtáblázaton, ebbe 1-2 aranyérem és több dobogós helyezés is belefér.

Az egyébként hosszú évek óta sikeres magyar úszósportnak van mit javítania a szerdán kezdődő isztambuli rövidpályás világbajnokságon, hiszen az 1993 óta megrendezett sorozaton eddig mindössze egy aranyérmet, egy ezüstöt és két bronzot sikerült szereznünk. Az eddigi egyetlen bajnokunk Szabados Béla, aki 2000-ben győzött a 200 méteres gyorsúszásban. Most Isztambulban 15 magyar versenyző áll rajthoz.

Címkék: sport, Interjú, úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!