Az átigazolási szezon utolsó pillanataiban a szigetországban voltak a legaktívabbak a tárgyalóasztaloknál. Az Arsenal múlt heti 8-2-es manchesteri veresége óta Arsene Wenger mester négy új játékost szerzett.

 
Wenger mester

Bár az évtized legjobb edzőjeként emlegetett Wenger a csúfos vereség után úgy nyilatkozott, másokkal ellentétben ő nem rohan a kudarcok után új játékosokért, az utolsó napokban átalakította a trófeaínségben szenvedő klubja keretét.

A brazil André Santos a Fenerbachétól, a német Per Mertesacker a Werder Brementől utazik az ágyúsokhoz. Mertesacker 75-szörös válogatott, 9 mil­lióért hagyta ott öt év után Brémát. Bonyolultabb volt a két közvetlen riválistól elcsábított sztár szerződtetése. Az evertonos Mikel Arteta tárgyalásai megszakadtak, de aztán a középpályás aláírt. Jossi Benajun véglegesítése is sokáig tartott, ő a Chelsea-től kölcsönbe érkezik az Arsenalhoz. Wenger rögtön felszabadított két helyet csapatában, elengedte Armand Traorét (QPR) és Nicklas Bendtnert (Sunderland). A városi riválisnál folytatja a 30 éves Owen Hargreaves. Az üveglábú játékos szerződése lejárt a Vörös Ördögöknél, ingyen került a Cityhez. Roberto Mancini még lát fantáziát a 42-szeres angol válogatottban, aki 2008 óta csupán négy meccsen bizonyíthatott. A kétszeres aranycipős Diego Forlán az olasz Internazionaléhoz szerződött az Atletico Madridból. A kétéves szerződés értelmében a Copa América-győztes csatár szezononként 3 és fél millió eurót keres majd. A Chelsea elvitte Liverpoolból a vörösek talán legjobbját, Raul Meirelest, 12 millióért. A kékek legnagyobb nyári szerzeménye azonban a Valenciától érkező Juan Mata (28 millió), aki első meccsén, a Norwich ellen 3-1-re nyert bajnokin góllal mutatkozott be.

(Á. D.)

 

A topligák nyári kiadásai (euróban)

1. Premier League 559 millió
2. Serie A 501 millió
3. La Liga  348 millió
4. Ligue1 195 millió
5. Bundesliga 152 millió

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!