Csattanós választ adott Usain Bolt azoknak, akik a 100 méteren történt kiugrása után azt mondták, azért kockáztatott, mert nem volt biztos a győzelmében.

A világ leggyorsabb embere szombaton, szokásához híven az utolsó métereken kiengedve, 19,40-nel nyerte a tegui atlétikai világbajnokság 200 méteres döntőjét. Ez volt minden idők negyedik leggyorsabb futása ezen a távon: Bolt 2008-as pekingi és 2009-es berlini idején kívül csak Michael Johnson tizenkét évet megélt világcsúcsa (19,32) előzi meg.

Nem ez volt az egyetlen kiváló eredmény a vb utolsó előtti napján. A női 100 méteres gátfutást az ausztrál Sally Pearson 12,28-cal nyerte, amely mindössze 7 századdal marad el Jordanka Donkova 1988-ban futott, már-már megközelíthetetlennek hitt világrekordjától. A női 4x400-as váltó tagjaként hetedik vb-címét nyerte az amerikai Allyson Felix, amivel minden idők legeredményesebb női atlétája lett. Nem tudta megvédeni címét női magasugrásban a horvát Blanka Vlasic, akit az az orosz Anna Csicserová előzött meg, aki a legutóbbi két vb-n éppen Vlasic mögött végzett ezüstérmes pozícióban. Kikapott a gerelyhajító Andreas Thorkildsennek is. A kétszeres olimpiai bajnok norvég a fináléban toronymagas esélyesként hat méterrel elmaradt idei legjobbjától, átengedve a győzelmet a 23 éves német Matthias de Zordonak.

A vb mai zárónapjának programjából kiemelkedik a női 800, a címvédő dél-afrikai Caster Semenyával, valamint a férfi 5000 méter, ahol a kenyai-etióp párharcba a brit Mo Farah, vagy épp az amerikai Bernard Lagat is beleszólhat. Az utolsó számok ezúttal rendhagyó módon a 4x100-as váltók lesznek, a mezőnyben a jamaicaiakat erősítő Bolttal. Nem sok híja volt, hogy egy magyar versenyzőnek is szurkolhassunk, Orbán Éva ugyanis mindössze három centivel maradt le a kalapácsvetés vasárnapi döntőjéről.

A centikkel egyébként sem volt szerencsénk ezen a világbajnokságon, hiszen korábban a súlylökő Kürthy Lajosnak a döntőbe jutáshoz tizenhárom, a kalapácsvető Pars Krisztián pedig az aranyéremhez hat centiméter hiányzott.

 

 

Az éremtáblázatot egy nappal a zárás előtt a 10 aranynál tartó Egyesült Államok vezeti, megelőzve a 7, illetve 6 első helyet gyűjtő oroszokat és a kenyaiakat. Pars ezüstérmének köszönhetően hazánk a 20. helyet foglalja el.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!