Meglehet, izgalmasabb lesz a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportköre, mint gondolnánk. Mert azzal, hogy a Manchester United és a Benfica, a Barcelona és a Milan, továbbá a Real Madrid, a Chelsea, és nagy valószínűséggel a Bayern München meg a Porto továbbjut, nagy pénz nem nyerhető a fogadóirodákban, ám nehéz megmondani, hogyan alakul a nyolcaddöntő mezőnyének másik fele.

 
Brazil játékosai mentettek pontot a Milannak. Képünkön balra az első gólszerző, Pato

A Manchester City, Napoli, Villarreal és az Arsenal, Dortmund, Marseille hármas, valamint a Lyon, Ajax, a Leverkusen, Valencia és a Sahtyor, Zenit páros vetélkedésében sok minden előfordulhat. Arról nem szólva, hogy az Internazionalét mindenki kimagasló favoritnak tekintette – már, ami a csoportot illeti –, erre a „beugró” Trab­zonspor nyerni tudott (1-0) Milánóban…

Ez persze a többi nagynak is komoly figyelmeztetés, de az efféle meglepetés – a szenzáció természeténél fogva – nem lesz általános.

Mindenesetre amilyen kevesen tudták eddig, hogy létezik egyáltalán Ondrej Celustka nevű labdarúgó, a San Siróban elért győztes gólja óta olyan sokan vannak tisztában vele: ez a fiatalember mindössze huszonkét esztendős, és a prágai Slaviától került a török klubhoz. (Ő az egyetlen cseh futballistája a Trabzonspornak, amely három szlovákot is alkalmaz.)
Manduca és Ailton Almeida szintén feltűnést keltett, mivel a nicosiai APOEL e két labdarúgó góljával fordított a BL-nyitányon a szentpétervári Zenit ellen (2-1). S leginkább amiatt figyelt fel e kettősre Európa, hogy lám, lám, már Cipruson is nyüzsögnek a brazilok… Manduca korábban néhány mérkőzést játszott a Benficában, majd több mint százat az athéni AEK-ban, Ailton Almeida pedig az FC Köbenhavn csapatában „nyomott le” csaknem száz meccset, míg a fagyos Északról a kellemesebb klímájú szigetre nem költözött.

Brazilja még a BATE Boriszovnak is van… Sőt, Bressan egyenlített Plzenben (1-1), de ez nem érte el az ínyencek ingerküszöbét, hiszen ebben a csoportban a Barcelona és a Milan más dimenzióba tartozik, mint a cseh és a fehérorosz együttes. Az utóbbiak szurkolótábora azonban lázban van, hiszen láthatja a vörös-kék és a vörös-fekete sztárcsapatot, ahogyan Zágráb várta a Real Madridot, és várhatja a Lyont meg az Ajaxot, a Duna-parti Galati pedig a Manchester Unitedet és a Benficát. Hozzánk a kontinensről nem érkezik egyetlen csapat sem, hiszen hazánk képviselői már a selejtezőkben kizúgtak a BL-ből és az Európa Ligából, noha azok az együttesek, amelyek rapid módon elbúcsúztatták a boldogtalan magyar részvevőket, azóta szintén kiestek.

Így minálunk megint csak a tévézés jut, igaz, csupán azoknak, akik fogni tudják a Pro4 és a Digi Sport csatornát. Sokan nincsenek, de összehasonlíthatatlanul többen vannak, mint ahány magyar szereplő akad… A szerencsések az első fordulóban felfigyelhettek arra, hogy a harmincegy gólból tízet brazilok szereztek – hármat, ugye, Manduca, Ailton, Bressan, a további hetet pedig a náluk ismertebb honfitársak, Alexandre Pato, Thiago Silva (mindkettő Milan), David Luiz (Chelsea), Hulk, Kleber (egyaránt Porto), Luiz Adriano (Sahtyor Donyeck), Rafinha (Bayern München) –, és a szemlélők nyilván elgondolkoztak azon: miképpen lehet oly meghökkentően unalmas Brazília jelenlegi válogatottja, amikor „ideát” egészen jól futballoznak a játékos fiúk…

De ez legyen Menezes kapitány gondja. (Az ő kinevezése meg Brazíliáé.)

Európa a többi fordulót is feszült figyelemmel kíséri, s idehaza is hónapokig vitatkoznak majd az esélyeken, Pro4 és kontra4…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!