Talán nincs még egy olyan sportág, ahol a novemberi és decemberi mérkőzések annyira meghatároznák egy csapat egész idényét, mint férfi vízilabdában. A bajnokságban ezekben a hetekben rendezik a legnagyobb rangadókat, miközben a sorsolás szeszélyének hála három legjobb együttesünk egymás ellen küzd a Bajnokok Ligája C-csoportjában.

  <h1>Barabás Botond</h1>-
  <h1>Földi László</h1>-
  <h1>Nagy Viktor</h1>-

Barabás Botond

- – Kép 1/3

A TEVA-Vasas-UNIQA gárdája ezeket az összecsapásokat első számú kapusa, a válogatott Nagy Viktor nélkül lesz kénytelen megvívni. A hálóőrről a Partizan Belgrád elleni BL-meccs után derült ki, bal vállát műteni kell, így ebben az évben már nem ugorhat medencébe, sőt a januári Eb-n való szereplése is kérdésessé vált. Helyét a piros-kékek kapujában a mindössze 20 esztendős, ifjúsági Európa-bajnok Barabás Botond örökölte meg, aki korábban csak az OB I gyengébb csapatai ellen jutott szóhoz. Most viszont négy hét leforgása alatt a legfőbb riválisok, vagyis az Eger, a Honvéd, a Szolnok és a Szeged ellen kell bizonyítania, utóbbiak ellen ráadásul a BL-találkozók miatt háromszor is.

 

– Mire gondolt, amikor hallotta, hogy jó pár hétig önnek kell helyettesítenie Nagy Viktort?

– Először azt hittem, csak ugratnak, hiszen a Partizan elleni meccsen semmi nem utalt arra, hogy Viktor megsérült. Utólag kiderült, hogy már az első negyedben volt egy szerencsétlen mozdulata, ennek ellenére végig tudta védeni a találkozót. Nagyon sajnáltam őt, szinte nem is jöhetett volna rosszabbkor a dolog. Kis túlzással a szezon eleje óta erre a néhány hétre készültünk, mindenkinek mostanra kellett csúcsformába lendülnie. Hamar tudatosult bennem, hogy óriási a felelősségem, de szerencsére a csapaton belül mindenki segített, hogy teljes mértékben az előttem álló feladatokra koncentrálhassak. Ez persze nem könnyű, mert közben főiskolára is járok, ráadásul nappali tagozaton. Most viszont a Vasas az első.

– Amekkora felelősség, legalább akkora lehetőség is ez.

– Tudom, ha megállom a helyemet, az hatalmas lökést jelenthet a karrieremben. Most azonban elsősorban magamnak és a klubomnak szeretném bebizonyítani, hogy lehet rám számítani. Jól érzem magam a Vasasnál, Mátéfalvy Csaba kapusedző keze alatt rengeteget fejlődöm. Szinte hihetetlen, hogy fél évvel ezelőtt még az azóta már másodosztályú ASI gárdájával végeztem a bajnokság 12. helyén, most pedig az edzéseken világklasszisok sorát kérik arra, hogy védekezzenek előttem keményebben.

– Az Eger elleni bajnokin (9-9) már át is esett a tűzkeresztségen.

– Igen, tulajdonképpen ez volt az első igazi rangadó, amin valaha védtem. A meccs előtt Nagy Viktor is adott néhány tanácsot az ellenfél játékosaival kapcsolatban, és a többiek is odafigyeltek rám, igyekeztek folyamatosan dicsérni. Persze nem tagadom, volt bennem némi izgalom, mintahogy a Szeged elleni BL-meccsen is, mert a Bajnokok Ligájában még sosem védtem, és nem szoktam meg az ezzel járó felhajtást. Mondanám, hogy ez lesz életem meccse, de inkább tartogatom a jelzőket a következő hetekre.

„Botond eddig is kiválóan dolgozott, a korábban megszerzett tudását remekül kamatoztatta az elmúlt fél évben, mióta nálunk edz. Az Eger ellen jól megállta a helyét, és ezt várjuk el tőle a következő rangadókon is. Természetes azonban, hogy ebben a helyzetben, nem az az elsődleges, hogy hogyan véd, hanem az, hogy a társai azt érezzék, hogy minden tőle telhetőt megtesz. Ilyen téren pedig nem féltem őt” – nyilatkozta tanítványáról lapunknak Földi László, az angyalföldiek vezetőedzője.

A trénerrel arról is beszélgettünk, Nagy Viktor sérülése nem éppen arra világított-e rá, hogy a kapusposzt az alaposan megerősített Vasas Achilles-sarka. „Nem jellemző, hogy egy csapatnak két azonos képességű, adott esetben válogatott szintű kapusa legyen. Ha valaki nagy keretépítésbe kezd, általában a mezőnyjátékosokra költi el a büdzsé nagy részét.

Ennek oka, hogy a hálóőrök között jóval ritkább a sérülés, hiszen nem vesznek részt a test-test elleni küzdelemben. Nagy Viktor például lassan tízéves felnőtt karrierje során is csak egy-két mérkőzést hagyott ki, akkor is többnyire influenza, vagy hasonló betegség miatt. Éppen ezért a gyakorlat az, hogy a rutinos első számú kapus mögött egy tehetséges, junior korú játékos áll, aki alapvetően a középmezőnytől lefelé található csapatok ellen jut szóhoz, ugyanakkor hasonló szerencsétlen sérülések esetén kész bármelyik pillanatban beugrani.”

A Vasas kapujában egyébként jelenleg a 20 éves Barabáson kívül még a 17 esztendős Péterfy Mihály, valamint a 15 éves Molnár Ákos Benedek bevethető.

 

Bajnokok Ligája, C-csoport

1. Szeged 2 2 - - 15-11 6
2. Vasas 2 1 1 - 18-15 4
3. Partizan 2 - 1 1 18-19 1
4. Eger 2 - - 2 8-14 0

A harmadik forduló mérkőzései (Vasas–Szeged és Partizan–Eger) szombat este, lapzártánk után értek véget.

Hasonló helyzet állt elő két éve Egerben, ahol a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán kidőlése után az akkor 19 éves Valics Bencének kellett helytállnia a kapuban. A fiatal játékos a bajnokságban a Vasas legyőzésében (7-6), az Euro­ligában pedig a világverő Pro Recco elleni idegenbeli döntetlen (8-8) kiharcolásában vállalt oroszlánrészt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!