Vannak sportágak, amelyek képviselőit a kiváló eredmények ellenére kevésbé ismerik. Ide sorolható az uszonyos és búvárúszás, noha Magyarországon ez az egyik legsikeresebb nem olimpiai sportág.

 
Senánszky Petra

A Debreceni Egyetem 20 éves biológia szakos hallgatója, Senánszky Petra, háromszoros felnőttvilágbajnok nemrég Olaszországban a felnőtt uszonyos és búvárúszó Európa-bajnokságon három aranyérmet szerzett, miközben az 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban a világcsúcsot is megjavította. A Debreceni Búvárklub versenyzőjével beszélgettünk.

– Úgy hallottam, nem szereti, ha „sellőlányként” emlegetik.

– A sellővel sincs semmi bajom, de sokkal jobban szeretem, ha búvárúszásról beszélünk.

– Miért választotta a búvárúszást?

– A szüleim szerették volna, hogy megtanuljak úszni, ezért 7 éves koromban beírattak a Debreceni Búvárklubba. Ott láttuk meg ezt a nagyon izgalmas és látványos sportot, rögtön megtetszett, és mivel a hagyományos úszás nekem kissé unalmasnak tűnt, nem is próbáltam ki mást.

– Itt is széles a paletta, melyik a kedvenc száma?

– Az 50 és a 100 méteres uszonyos gyorsúszás.

– Milyen kellékeket használ?

– Alapvető az uszony, ettől vagyunk gyorsabbak, mint a klasszikus úszók, azután a snorkel, emberi nyelven a légzőcső, persze itt nem arra az egyszerű „pipára” kell gondolni, amit a nyaralók szoktak használni, továbbá a víz alatti úszásnál a búvárpalack.

– Ilyen „felszereléssel” nehezebbek a fordulók a medencében?

– Kezdetben igen, sokan nehezen tanulják meg, de a rutin megszerzése után ez már nem szokott problémát okozni. Én mindenesetre nagyon szeretem az eszközeimet, nekem ezek jelentik a változatosságot.

– Mennyire népszerű a búvárúszás külföldön?

– Van Világkupa-sorozat, legutóbb az Európa-bajnokságon 20 ország vett részt, a világbajnokságon általában 42-44 ország képviselteti magát, szóval elég népszerű. Fájdalom, de nem szerepelhetünk az olimpián, de a nem olimpiai sportágak rangadóján, a Világjátékokon azért van mód a bizonyításra. Ezen dolgozunk keményen az edzőmmel, Kókai Dáviddal.

– Mire készül még ebben az évben?

– Mivel jól sikerült az Eb, meghívást kaptam Lengyelországba a Világkupa utolsó fordulójára, itthon pedig decemberben lesz az Uszonyosúszó Rövidpályás Országos Bajnokság.

Címkék: sport, úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!