A lólengésben ötszörös Európa-bajnok Berki Krisztián az októberi japáni világbajnokságra készül, mert ott biztosíthatja a helyet a 2012-es londoni olimpiára. Jó úton halad: a közelmúltban nyert Moszkvában Világkupa-viadalt.

 
Lovas út Londonba

– Sokat lehetett olvasni és hallani arról, hogy új lóra van szüksége. Miért is?

– Japánban rendezik a világbajnokságot, így az ott használt szeren kell bemutatni a gyakorlatot, de a japán „ló” valamivel alacsonyabb, mint amit máshol használnak, és ehhez alkalmazkodva kell megtanulni a gyakorlatot, hogy ne hibázzon az ember.

– Az Európa-bajnokságon milyen lovat kellett „megülnie”?

– A hagyományos franciát.

– De igen makrancos volt, mert több nagy ellenfelét is „ledobta” a hátáról.

– Valóban, ez nagyon kemény és sok gyakorlást igénylő szer. Szerencsére megfelelően sikerült bemutatnom azt a gyakorlatomat, amellyel nyertem a világbajnokságon.

– Világbajnok, többszörös kontinensgyőztes, viszont még nem volt olimpián.

– Valóban, Peking előtt épphogy lecsúsztam, mert akkor még az volt a szabály, hogy csak a szerenkénti győztes mehet ki az ötkarikás játékokra, én pedig második voltam a kvalifikációs vb-n.

– Legutóbb viszont már első volt.

– Igen, de azóta megint változtak a szabályok, és ez most nem számít. Az októberi világbajnokság fog dönteni arról, hogy ki mehet Londonba. A szabályváltozás pedig azt jelenti, hogy három szeren kell indulnia valakinek ahhoz, hogy részt vehessen majd a nyári játékokon. Én ugrásban, nyújtón és lovon kísérlem meg ezt végrehajtani.

– Sokan próbálják letaszítani a lóról?

– Természetesen, de az élmezőny egyelőre még ugyanaz, akikkel hosszabb ideje együtt „lovagolok”, ellenben most mindenki arra törekszik, hogy valami egyéni mozdulatot építsen be a gyakorlatába. Egy biztos, az első három hely valamelyikén kell végeznem valamelyik szeren a világbajnokságon, hogy indulhassak a londoni olimpián.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!