Ritka az olyan munkahely, ahol a főnök kevesebbet keres a beosztottjánál. Márpedig a focipályán pont ez a helyzet. Egy-egy sárga, vagy éppen piros lappal jutalmazott labdarúgó fizetése akár az ötvenszerese is lehet a játékvezető bérének, de a topligák bírói nak így sincs okuk panaszra.

 
Howard Webb a 2010-es vb-döntőn

A legtöbb pénzt a spanyol élvonalban bíráskodók vihetik haza: mérkőzésenként 6000 eurót, azaz körülbelül 1,6 millió forintot. A német és az olasz első osztályban 3600, illetve 3400 euró jár a kilencven percért, ami ugyancsak jó órabérnek számít. Ennek ellenére az elmúlt években éppen e két országban derült fény arra, hogy egyes játékvezetők kenőpénzt is elfogadnak…

A lista a továbbiakban is tükrözi a nemzeti bajnokságok erejét, az olasz után a francia, majd a portugál liga következik. Nem véletlenül maradt ki a felsorolásból Anglia. Ott ugyanis más módszert alkalmaznak az elszámolásra: a játékvezetőknek – átszámítva évi mintegy – 10 millió forintos fix összeg jár, amihez meccsenként még nagyjából 300 ezer forintot tehetnek zsebre.

Ami a magyar viszonyokat illeti, ezen a téren alighanem még a színvonalbeli különbségnél is nagyobb a lemaradásunk. Egy NB I-es bíró meccsenként 66 ezer forintot keres. Ezt tényleg csak a mindenkori vesztes csapat szurkolói sokallhatják.

Á. D.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!