Sok mindent lehet mondani Mano Menezesről, csak azt nem, hogy ne kutatna megrögzötten új és új felfedezettek után. A brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya többet kísérletezik, mint a Walt Disney Stúdió 1961-es, vidám filmjében a szórakozott professzor. Nem valószínű azonban, hogy Menezes módszerén sok honfitársa kacagna, hiszen inkább elgondolkodtató, mint derűs, hogy a 2014-es világbajnokság (és a játékos futball) hazájában egyre csak casting van, de nem készül a darab…

 
Menezesnél még mindig csak casting van

A tréner tizenöt hónapja mutatkozott be a Seleção szakvezetőjeként, és e rövid idő alatt nem kevesebb, mint ötvennyolc játékost küldött a pályára. November 10-én, de legkésőbb 14-én ez a szám eléri, sőt minden bizonnyal meghaladja a hatvanat, mivel a kapitány keretet hirdetett a Gabon, majd Egyiptom csapata elleni mérkőzésre, és jelöltjei között nyolc olyan labdarúgó található, akit Menezes még egyszer sem vetett be. Ennek részben az az oka, hogy a brazil klubok nem járultak hozzá az otthon játszók sárga mezes szerepléséhez, mivel november 11-én és 12-én tartják a bajnokság harmincnegyedik fordulójának mérkőzéseit, és négy körrel a befejezés előtt túlzott nagyvonalúság volna nélkülözni a campeonato legjobbjait. Pláne, hogy akkor rendezik a jelenlegi első és harmadik helyezett rangadóját, a Vasco da Gama–Botafogo találkozót… (Az élmezőny harmincegy forduló után: 1. Vasco 57 pont, 2. Corinthians 55, 3. Botafogo 52, 4. Flamengo 52.)

Így aztán a próbálgatás nagymestere kizárólag „európai” brazilokat hívott meg ezúttal, és nyilvánvalóan helyet szorít a válogatottban régóta nem látott, Afrikába viszont elutazó Kakának. A Real Madrid középpályásán kívül Menezesnél még nem fordult meg a két kapus, Diego Alves (Valencia) és Neto (Fiorentina), valamint Alex Sandro, Kleber Pinheiro (mindkettő Porto), Willian (Sahtyor Donyeck), Dudu (Dinamo Kijev), Bruno Cesar (Benfica) sem. Brazíliában mindnyájukat nagy tehetségű játékosnak tartják – Kleber Pinheirón kívül, mert ő hazájában szinte ismeretlen –, de ígéretes futballista arrafelé sok van, ám az ottani hagyományoknak megfelelő válogatott jó ideje nincs. Hogyan lenne, amikor nem akad ember, aki képes volna követni ekkora mozgást!

Ötvennyolc nevet még a legvérmesebb brazil szurkolók sem tudnak megjegyezni, arra viszont valamennyien emlékeznek, hogy a Menezes-időszak eddigi egyetlen tétre menő tornáján, a Copa Americán mennyire leégett a folyton változó garnitúra. A kapitány persze azzal érvel, hogy 2014 még messze van, ráadásul a mérlege messzemenően pozitív, hiszen dirigálásával kilencszer győzött, ötször döntetlent ért el, és csak háromszor szenvedett vereséget a válogatott. Arra pedig kiváltképp büszke: tizenhét találkozón mindössze tíz gólt kapott az együttes. Ennél azonban feltűnőbb, hogy csupán huszonhármat ért el…

Szerzett gólból fele annyi sincs, mint „felvonulóból”, elvégre Menezes társasága kisebb demonstráció gyülekezetére emlékeztet. Íme, a részvevők terjedelmes listája (a név után a szereplések száma): 

Kapusok: Julio Cesar 9, Victor 5, Jefferson 4.

Védők: Daniel Alves 11, Maicon 4, Danilo 2, Fabio 1, Thiago Silva 14, Lucio 9, David Luiz 8, Rever 3, Dedé 2, Luisao 1, André Santos 13, Adriano 4, Kléber Correa 2, Bruno Cortes 1, Marcelo 1.

Középpályások: Lucas Leiva 11, Ramires 11, Elias 8, Paulo Henrique Ganso 6, Elano 5, Ronaldinho 5, Sandro 5,Hernanes 4, Carlos Eduardo 3, Renato Augusto 3, Jadson 3, Ralf 3, Luiz Gustavo 2, Fernandinho 2, Wesley 1, Giuliano 2, Oscar 2, Jucilei 1, Ederson 1, Philippe Coutinho 1, Douglas 1, Thiago Neves 1, Renato Abreu 1, Paulinho 1, Casemiro 1, Romulo 1, Diego Souza 1.

Csatárok: Neymar 12, Robinho 11, Alexandre Pato 9, Lucas Moura 9, Fred 9, André 3, Nilmar 3, Hulk 3, Jonas 3, Leandro Damiao 3, Ronaldo 1, Borges 1, Diego Tardelli 1.

Az eddigi fellépések alapján a Julio Cesar – Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz, André Santos – Lucas Leiva, Ramires, Elias (Paulo Henrique) – Pato (Lucas Moura), Robinho (Fred), Neymar tizenegy (tizennégy) a „nyerő” Menezesnél. (Lucióval aligha számol a kapitány 2014-re.) De nála sosem lehet tudni…

Az ötvennyolc egyébként jó szám Brazíliában: a „szambaegyüttes” 1958-ban nyert először világbajnoki címet. Az ország immár a hatodik aranyra vár.

Ám – nem feltétlenül a vb-ig hátralévő három, vagy inkább csak két és fél év miatt – hol van attól?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!