Szabálytalan közgyűlés, bukta a titkos szavazáson, jogosulatlanul utalt állami pénzek – az úszótársadalom egy része komoly támadást indított Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszószövetség januárban megválasztott elnöke ellen, akit máris lemondásra szólítanának fel. Bienerth szerint ezek az emberek csak veszélyeztetik a budapesti vizes vb sikerességét.

 
Bienerth Gusztáv

Gyárfás Tamás 24 éves elnöklése után Bienerth Gusztáv – nem titkolt kormányzati hátszéllel – gyakorlatilag ellenállás nélkül ülhetett be a Magyar Úszószövetség elnöki székébe.

Egyik első intézkedéseként megküldte a FINA-nak (Nemzetközi Úszó Szövetség), hogy Magyarország kiket jelöl az egyes bizottságokba.
A jelöltek: dr. Kemény Dénes (edzőbizottság), dr. Molnár Tamás (vízilabda-bizottság), Petrov Iván (úszóbizottság), Kelemen Ildikó (műugróbizottság), Fodor Szabolcs (nyíltvízi bizottság), Kobolák Gabriella (szinkronúszó-bizottság), dr. Merkely Béla (orvosbizottság), Tiszeker Ágnes (doppingellenőrző bizottság), dr. Salamon Ferenc (Masters bizottság) és Natalja Taraszova, bizottság megjelölése nélkül.

Csurka Gergely jelölését a média bizottságba a MÚSZ elnöke nem támogatta.

A történtek ismeretében Csurka, aki 2004 óta a magyar szövetség sajtófőnöke, és aki köztudottan Gyárfás Tamás bizalmi embere, lemondott tisztségéről. De előbb hosszan kipakolt saját Facebook-oldalán.

„A magyar szövetség nem kevesebb, mint tíz főt jelölt, köztük a szinkronúszók orosz szövetségi kapitányát – nem helyettem, mert azt nem sikerült a kérdőíven megadni, melyik bizottságba szánják (nyilván azért nem, mert egy szinkronúszó-tisztviselő egyébként is jelölt)... Sokkal szívszaggatóbb, hogy mekkora a baj a sportágban, ami iszonyatos módon látszott vasárnap is. Ilyen leszavazást a mai sportági közgyűléseken nem igazán lehet látni” – utalt Csurka arra, hogy a szövetség korábbi, májusi rendkívüli közgyűlése kisebb rémálommal ért fel.

„Amíg nyílt volt a szavazás, átmentek a javaslatok, részben azért, mert bevett módszer lett a döntések lebegtetése által kreált állandó fenyegetettség érzése (kézisek, focisták: ismerős?)…
Ám amint titkos lett a szavazás, bukik a MÚSZ-elnök által felkért főpolgármester-helyettes az elnökségi tagságért, a titkos szavazáson mindössze 25 százalékot kap az általa előterjesztett alapszabály-módosítás (75 helyett), bukik a vezető üzletemberekre épített felügyelőbizottsági koncepció, közben a mélyben egyre súlyosabban tombol az elégedetlenség” – fogalmazott az egykori sajtófőnök, utalva arra, hagy 80 pontos alapszabály-módosítási indítványt a jelen lévő tagság 75 százaléka titkos szavazáson elutasította.

Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke szerint ráadásul szabálytalanul hívták össze a közgyűlést, de ez volt a legkisebb törvénytelenség.

„Az vélelmezhető, hogy az állami támogatásokat legalább hét esetben jogtalanul ítélték meg, például Sós Csaba esetében is jogtalanul folyósítják a KEP-et – állítja Tóth István, utalva a Kiemelt Edzői Program által utalt havi 400 ezer forintos összegre. – Az elnökség, jogszabálysértő határozataival olyan szervezeteknek folyósítanak sokmilliós állami forrásból származó támogatást, amelyek kevesebb mint két éve alakultak, márpedig ez az odaítélés és a folyósítás egyik alapfeltétele.”

Tóth azt is szemére veti Bienerthnek, hogy a szövetség nem adta ki a tagszervezeteknek a május 21-i közgyűlési jegyzőkönyvet és az ott készült hangfelvételt. Azt sem érti, hogy miért nincs a szövetségnek főtitkára, ezzel szemben szerinte törvénytelenül kinevezett igazgatók ülnek a vezetőségben.

Azt is felróják Bienerth Gusztávnak, hogy egyetlen ember kezébe adták a szakmát: Sós Csaba a medencés, a nyílt vízi és a junior szakág egyesített szövetségi kapitánya lett, emellett szakmai alelnök, az edzői bizottság vezetője, a parabizottság elnöke és nem mellékesen tanszékvezető is a Testnevelési Egyetemen.
(Csak zárójelben: Csurkát azért nem jelölték abizottságba, mert „túl sok, konkrétan négy helyen dolgozik, a FINA-nál, a LEN-nél, a vizes vb-nél és a magyar szövetségnél, és voltak olyan tapasztalatai, amelyek szerint nem a magyar szövetség élvezett nála prioritást”).

Tóth István körlevelet küldött a tagegyesületi vezetőknek, hogy hívjanak össze rendkívüli közgyűlést. Ha a tagok egyharmada aláírja a kérelmet, akkor a szövetségnek kötelező összehívnia a közgyűlést.

„A MÚSZ tagegyesületei azzal a céllal kérik a rendkívüli közgyűlés összehívását, hogy a leszavazott és hiteltelen vezetés helyett a tagság bizalmát élvező olyan új elnököt és elnökségi tagokat válasszanak, akik képesek a sportág egységének és szakszerű működésének biztosítására” – áll a tagoknak elküldött levélben.

Bienerth szerint azok, akik a visszahívását kezdeményezik, „veszélyeztetik a vizes világbajnokság sikeres rendezését, ezért meg sem fordult a fejében, hogy lemondjon a Magyar Úszószövetség elnöki posztjáról”. És még mondják, hogy az ember nem lép kétszer ugyanabba a folyóba: utoljára a szövetség előző elnöke mondta, hogy akik őt támadják, a vizes vb rendezését veszélyeztetik.
 

Minden a macedónok miatt van.
Feljelenti a Fővárosi Főügyészséget Juhász Péter.
Az Együtt elnöke hivatali visszaélés és okirat-hamisítás miatt tesz feljelentést. Az ok: Juhász korábban feljelentést tett az ügyészségen ismeretlen tettes ellen, mert tudomására jutott, hogy a vizes vb szervezői a listaárak duplájáért vették meg a szállásokat a közbeszerzésen. „Tehát nem kedvezményt kaptak, mert tömegesen foglalnak szállást, hanem kétszer annyit fizettek érte,mintha a honlapról rendelték volna egyesével” – írja Facebook-oldalán a politikus. A Fővárosi Főügyészség válaszában elutasította a feljelentést, méghozzá azzal az indokkal, hogy „a Magyarország és a Macedón Köztársaság között a társadalombiztosításról és a szociális biztonságról szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvény szerint a vb lebonyolításánál a közbeszerzéseknél lehetőség van sürgősségi eljárásokra”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!