A kilenc országot, hazánkon kívül Ausztriát, Német­országot, Belgiumot, Sváj­cot, Horvátországot, Szlo­véniát, Törökországot és Boszniát érintő európai fogadási botrány 2009 novemberében robbant ki. A bochumi államügyészség akkori bejelentése szerint a nemzetközi bűnbanda által manipulált, összesen több mint kétszáz gyanús összecsapás között hat NB I-es találkozó, öt Ligakupa-mérkőzés, valamint egy-egy Magyar Kupa-, illetve felkészülési meccs szerepelt.

A bundaügyben idehaza a Magyar Labdarúgó Szövetség feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda, majd idén május óta a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz.

2011. június 28-án a főügyészség a rendőrséggel összehangolt akciója során hét személyt (K. Zoltán, L. Mátyás és H. Gábor labdarúgókat, valamint L. Kolos, Cs. János, S. Krisztián és M. Tamás játékvezetőket) vett őrizetbe, a házkutatások során pedig számos iratot, illetve körülbelül százmillió forintnyi készpénzt foglalt le. A gyanúsított játékvezetők ellen két nemzetközi felkészülési mérkőzés kapcsán korábban a FIFA is eljárást indított, hármójukat pedig augusztusban örökre el is tiltott minden futballal kapcsolatos tevékenységtől.

Augusztusban a főügyészség a Videoton Puskás Akadémia U19-es csapatának játékosát, P. Csabát gyanúsította meg azzal, hogy az eredmény manipulálására próbálta rábírni az FTC U19-es labdarúgócsapatának kapusát a két együttes U19-es bajnokija előtt. Októberben Sz. György került képbe, őt a 2010-es Diósgyőr–Nyíregyháza (0-1) NB I-es bajnoki kapcsán vesztegetés bűntette megalapozott gyanújával hallgatták meg. A gyanú szerint Sz. György – K. Zoltán és L. Mátyás utasításainak megfelelően – H. Gábor segítségével felkeresett három diósgyőri játékost, akiknek fejenként 3 ezer eurót ígértek és adtak azért, hogy a játékosok az általuk kívántaknak megfelelően befolyásolják a találkozó végeredményét. Szintén októberben derült ki, hogy Törtei Tamást, a Pécs labdarúgóját megpróbálták rávenni a Siófok elleni Ligakupa-mérkőzés eredményének befolyásolására. Mivel a futballista ezt nem jelezte azonnal a klub vezetőségének, az MLSZ az idei év végéig eltiltotta. Az események nemrég még inkább felgyorsultak, a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai ugyanis múlt szombaton egy NB II-es mérkőzés után a Kozármisleny futballistáját, A. Attilát, két nappal később pedig a Vasas csapatának edzésén S. Lászlót vették őrizetbe. Mindketten részletes beismerő vallomást tettek a még siófoki játékosként bundaügyekben játszott szerepükről, így ők szabadlábon várhatják a tárgyalást. Ezt követően állították elő szarvasi lakásáról K. Zsolt FIFA-licences menedzsert, aki a megalapozott gyanú szerint 2009 tavaszán a Siófok együttesének két bajnoki és egy Magyar Kupa-mérkőzése előtt is azzal keresett meg játékosokat, hogy „működjenek közre” az általa óhajtott eredmény kialakításában. A gyanú szerint K. Zsolt a három találkozó kapcsán összesen mintegy 20 ezer eurót fizetett ki a fentebb már említett, ekkoriban egyaránt a Balaton-parti klubnál játszó H. Gábornak, S. Lászlónak és A. Attilának. A Fővárosi Bíróság pénteken elrendelte a menedzser előzetes letartóztatását. Jogi képviselője, dr. Dányi Szilárd lapunknak elmondta, az ügyészség ezt az eljárás meghiúsításának veszélyével indokolta. Azt egyelőre nem tudni, milyen bizonyítékok alapján vádolják K. Zsoltot, az ügyészség ugyanis, ahogy Dányi fogalmazott: „csak homályos célzásokat tett erre”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az eseményeket figyelve nem nehéz kitalálni, hogy miért éppen most, a nemrég őrizetbe vett játékosok részletes beismerő vallomása utáni napokban került képbe védence, aki egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat.

Az ügyben vád alá helyezett személyek kapcsán eddig tizenegy mérkőzést vizsgálnak. Korábban egyes hírforrások ennél jóval hosszabb „feketelistákat” is nyilvánosságra hoztak, ráadásul azokon a Siófok fent említett három találkozója nem is szerepelt. Lehet, hogy ez még mindig csak a jéghegy csúcsa?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!