Moszkvában és Szentpétervárott tüntetések voltak szombaton egy fociszurkoló megölése miatt. A tüntetők mindkét városban verekedésbe keveredtek a rendőrséggel. Moszkvában a hírek szerint nyolc ember megsérült, sokakat előállítottak.

 
Összecsapás Moszkvában a Vörös tér szomszédságában

Jegor Szidorovot, a Szpartak 28 éves szurkolóját december 6-ra virradó éjszaka lőtték le, amikor társasága verekedésbe keveredett kaukázusi származásúakkal. Négy gumilövedékkel találták el, az egyikkel a fején. Azóta a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat. Átmenetileg le kellett zárni a Vörös tér bejáratait, amikor a több ezer tüntetőt kiszorították a szomszédos Manyezsnaja térről, és verekedés kezdődött egy közeli metróállomásnál. Olyan jelszavak hangzottak el, hogy „Orosz­ország, előre!”, és „Oroszország az oroszoké!”. A jogvédők a nacionalistákat vádolták a már-már zavargásba torkolló megmozdulások miatt. Az esti órákra többé-kevésbé helyreállt a rend Moszkvában.

Szentpétervárott hasonlóan jelenetek zajlottak le, s a tüntetők megpróbáltak eljutni a város főutcájára, a Nyevszkij Proszpektre. A rendőrök azonban megakadályozták ezt, összecsapás árán.

(MTI)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!