A mai meccsszériát lezáró hétfő esti főmérkőzéssel már a 6. fordulót bonyolítják le az Egyesült Államok legnépszerűbb sportjának számító amerikai futball csúcsán, a Nemzeti Futball Liga (NFL) bajnokságában.

 

A világszerte népszerű amerikai futball már megvetette a lábát Kelet-Közép- Európában, így Magyarországon is. Manapság a hazai sporttelevíziós csatornák egyik legnépszerűbb és legnézettebb műsora az immár rendszeres (olykor a helyi időhöz igazodóan hajnali!) élő közvetítés az NFL-találkozókról. A területi elhelyezkedés szerint elosztott 32 csapat két főcsoportban, úgynevezett konferenciában vetélkedik egymással, s a végén, az alapszakaszt követő rájátszás „csattanójaként” a két konferenciagyőztes csap össze – január legvégén vagy február legelején – a csúcsdöntőben, a Super Bowlban. Legutóbb a New Orleans-i szentek (New Orleans Saints) győztek. A finálét, már évek óta megszokott módon, élőben élvezhette a tojáslabdás csapatjáték egyre nagyobb magyarországi szurkolótábora is. A sportág legjobbjai busásan megfizetett profik, „celebek”, akik megkereshetik az évi 15 millió dollárt is. A tetemes fizetések biztosítéka a tévéjogdíjakból, reklámokból eredő hatalmas summa, meg az állandó telt ház, a 60-70 ezres befogadóképességű stadionok mindig tömve vannak a sportág rajongóival. Például a 2010-es Super Bowlra a helyszínen 72 ezren, Amerikában a tévéképernyők előtt 106,5(!) millióan, szerte a világban pedig további sok száz millióan voltak kíváncsiak, miközben egyetlen rövid reklámért is valóságos vagyont kellett leszurkolni (30 másodperc hirdetés 2,5 millió dollárt kóstál). A játék – gyorsasága, változatossága, a támadó- és védőalakulatok folyamatos „háborúskodása” miatt is – mindvégig élvezetes. Itt éppúgy hasznosak a nagyon pontosan rúgó, mégoly kistermetű játékosok, mint az óriások, az inkább a védekezésben érvényesülő izomhegyek-hústornyok. A támadójátékban egyaránt komoly szerep juthat a nyúlánk, vagy éppen ellenkezőleg, a tömzsi, robusztus „futóműveknek”. Az NFL „össznépi” jellegűnek is nevezhető, amennyiben a világ megannyi nációja képviselteti magát. Így még mi, magyarok is. Az idei – szeptemberben indult 91. – bajnokságban jutott lehetőséghez Meskó Zoltán, a liga egyik legkiválóbb alakulatánál, a New England Patriotsnál – rúgójátékosnak szerződtették. A Temesvárott született 24 éves Meskó már bizonyított az NFL előiskolájának számító egyetemi bajnokságban, olyannyira, hogy a The Wall Street Journal a bajnokság „legérdekesebb” játékosának nevezve őt.

EZT ÉS ÍGY JÁTSSZÁK

Az amerikai futball népszerűsége abból is ered, hogy több sportág jellegzetességeit sűríti magába. A tojás formájú labdát nemcsak dobni, hanem rúgni is lehet. Nemcsak az „égig érő” kapun átrúgott labdával lehet gólt szerezni, hanem az ellenfél gólvonalán túl kézben tartott labdával. Ez a touchdown, amely hat pontot ér. A labdarúgással történő célba vitele is fialhat egy, de akár három pontot is. A lényeg, hogy az egyik csapat riválisánál több pontot gyűjtsön. Az NFL körberajongott hősei az irányítók és a szélvészgyors futók. Az előbbiek adják a látványos, sokyardos passzokat, a labdát elkapó csapattárs pedig villámsebesen, gyakran a hatalmas védők között cikázva próbál átrobogni az ellenfél gólvonalán. Az ellenfélnél meg persze a fordítottja működik: az ő célpontjuk a támadó csapat irányítója, akire jó néhány mázsás védő zúdul, hogy megakadályozza a támadás indítását. Ám ha nem sikerül nekik, akkor a labdát birtokló futójátékost próbálják megállítani, minél távolabb a gólvonaluktól. Vagyis van itt minden, atlétika (futás, ugrás, dobás), harcművészetek (az ütközések), birkózás (test test elleni küzdelem). Ám fizikai képességek mellett, sőt talán azokat megelőzve, meghatározó szerepük van a stratégiáknak, a rengeteg lehetőségből jól megválasztott támadó vagy védekező változatnak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!