Elöljáróban egy találós kérdés: melyik sportág az, ahol van csel és van gáncs is? A kézenfekvőnek tetsző válasz természetesen: a cselgáncs. Ezúttal azonban mi a labdarúgásra gondolunk, mivel ott is van csel és akad gáncs is.

  <h1>Andrej Arsavin jó tanitvány</h1>-
  <h1>Szanyi Nagy Gábor az Emiratesben</h1>-

Andrej Arsavin jó tanitvány

- – Kép 1/2

Hogy mi köze van ehhez a világhírű Arsenalnak? Csupán annyi, hogy egy negyvenes évei­nek elején járó edző, Szanyi Nagy Gábor a londoni csapat által patronált cselgáncsklub vezetője. Továbbá, hogy bemutató edzéseket tart a labdarúgóknak, ahol azt oktatja, miképpen kell esniük, hogy ne sérüljenek meg. Hogy hogyan lett egy magyar dzsúdós szakember angliai edző, arról a következőket mondta Gabs, mert a Gábort Angliában nem tudják kiejteni.

– Az egész úgy kezdődött – elevenítette fel pályafutását –, hogy szüleimmel Százhalombattáról Paksra költöztünk, ahol, mint megtudtam, kiváló cselgáncsszakosztály működött, és mérhetetlen energiáim levezetésére jelentkeztem náluk. Azonnal megszerettem ezt a sportágat, és hamar kiderült, hogy érzékem is van hozzá, több korosztályos versenyt sikerült megnyernem. Ám egy súlyos sérülés derékba törte a pályafutásomat.

– Mégis a pályán maradt…

– Nem akartam elszakadni a sportágtól, ezért a testnevelési főiskolán megszereztem a szakedzői képesítést. Százhalombattán és Érden dzsúdós szakosztályt hoztam létre egy barátommal, de mivel felmértem, hogy Ma­­gyar­­országon nem adottak a lehetőségek az olyan munkához, amiben én hiszek, mint egy céhlegény, ha nem is vándorbotot, de dzsúdóruhát fogva, minden ismeretség nélkül Angliába mentem. Ahol sikerült is kapcsolatba lépnem a cselgáncs szövetséggel, ám ahhoz, hogy ott dolgozhassak, bemutató edzéseket és edzésterveket kellett készítenem.

– Hogyan kapcsolódik ehhez az Arsenal?

– Angliában a Premier League klubjai anyagi támogatásban részesítenek olyan sportágakat, amelyek nem annyira népszerűek a szigetországban, mint másutt a világban. Négy ilyen sportág van, amelyet kiemelten támogatnak a világhírű labdarúgóklubok a foci mellett. A dzsúdót, az asztaliteniszt, a tollaslabdát és a röplabdát.

– Pontosan hogyan működik együtt az Arsenal együttesével?

– Az angol cselgáncs szövetség alkalmazottja vagyok és idézőjelben mondva „kirendelt edzőként” működöm az Arsenalnál, amit pályázat útján nyertem el a benyújtott edzéstervnek és a bemutató edzésnek köszönhetően. Bemutató edzéseket tartunk a labdarúgóknak, ahol a tanítványaim megmutatják, hogyan kell úgy esni, hogy ne sérüljenek meg a labdarúgók, továbbá nyújtó- és erősítő gyakorlatokat is javaslunk nekik.

– Mennyiben méltányolják munkáját az ottani edzők, esetleg maga Arsene Wenger, a vezetőtréner?

– Vele is találkoztam és értékelte a munkámat, ami meg a labdarúgókat illeti, többen is részt vettek már az én edzéseimen dzsúdóruhába öltözve. Hogy csak két nevet említsek: Arsavin és Diaby kipróbálta magát a tanítványaim ellen, és nagyon élvezték az egészet. Remélem, hogy hasznosítani tudják majd a mérkőzéseken azokat az esési mozdulatokat, amelyet gyakoroltunk. Egyébként óriási dolognak tartom, hogy ezek a világhírű klubok – beleértve a Manchester Unitedet és az Arsenalt, a Newcastle-t – ilyen módon is támogatják a szigetország sportját.

– Tartja a kapcsolatot a magyarokkal?

– Természetesen. Bor Barna eredményeit kísérem leginkább figyelemmel, vele állandó e-mail-kapcsolatban va­­gyok, és nagyon örülök a legutóbbi Világ Kupa-győzelmének.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!