„Ray nélkül semmit sem tudtunk volna nyerni” – hangzik Carlo Ancelotti egy mondata, melyet még augusztusban írt le önéletrajzában. A Chelsea tavaly duplázni tudott, azaz megnyerte a bajnokságot és az FA-kupát is. A kérdés már csak az, ki az a Ray, aki nélkül ez nem sikerülhetett volna, és miért érdekes most a személye?

Nos, Ray Wilkinsről van szó, aki napra pontosan egy hónappal ezelőttig Ancelotti segítője volt, de ekkor rejtélyes körülmények között távozni kényszerült. Mivel a vezetőedző utalt arra, hogy a menesztés nem a saját döntése volt, és neki már nincs kontrollja az események fölött, ezért sokak szerint a tulajdonos, Roman Abramovics keze van a dologban. Mindenesetre úgy néz ki, az olasz tréner idézett szavai önbeteljesítő jóslatként működtek: csapata a bajnokságban azóta négy meccsen nyeretlen, és szerdán, igaz, számukra már tét nélküli meccsen, de a Marseille-től is kikaptak a BL-ben. Éppen a franciák trénere, Didier Deschamps hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az ellenfél hetek óta tartó mélyrepülésé­nek hátterében a játékosok által nagyra becsült Wilkins eltávolítása állhat.

A Chelsea a Premier League-ben vasárnap javíthat, de nem lesz egyszerű dolga, hiszen a kétfrontos terhelést egyre jobban viselő Tottenham otthonába látogat. Hétfőn, a 17. forduló zárómeccsén összecsap a másik két Bajnokok Ligájában érdekelt együttes is: a tabellán második Manchester United a listavezető Arsenalt fogadja. A mérkőzés díszvendégei a földalatti fogságukból 69 nap után szabadult chilei bányászok lesznek, meghívásuk Bobby Charlton ötlete volt.
Szombaton a bajnoki címre esélyes gárdák közül így egyedül a Manchester City lépett pályára. Az egyre nagyobb csapaton belüli feszültségnek a sereghajtó West Ham United ellen nyoma sem volt. Roberto Manciniék magabiztosan, 3-1-re nyertek, ezzel pedig pontszámban beérték az éllovas Ágyúsokat. Gera Zoltán végigjátszotta a Fulham Sunderland elleni, 0-0-val végződő találkozóját.

A Bundesliga tavalyi bajnokának is akad törleszteni valója szurkolói felé. A Bayern München ez alkalommal kitett magáért, és 3-0-ra legyőzte a vendég St. Paulit, így fellépett az európai kupaindulást jelentő ötödik helyre. (Az MU által csábított Schweinsteiger döntött: 2016-ig hosszabbított a Bayernnél.)

 Premier League, 17. forduló:

 
Aston Villa–West Bromwich Albion 2-1 (1-0)
Everton–Wigan Athletic 0-0
Fulham–Sunderland 0-0
Stoke City–Blackpool 0-1 (0-0)
West Ham United–Manchester City 1-3 (0-1)
Newcastle United–FC Liverpool 3-1 (1-0)
 
vasárnap:
 
Bolton Wanderers–Blackburn Rovers 14:30 ó
Wolverhampton Wanderers–Birmingham City 14:30
Tottenham Hotspur–Chelsea 17 ó
 
hétfő:
 
Manchester United–Arsenal 21 ó

 Bundesliga, 16. forduló:

Péntek:

Hannover 96–VfB Stuttgart 2-1 (1-0)

szombat:

Kaiserslautern–VfL Wolfsburg 0-0
FC Köln–Eintracht Frankfurt 1-0 (0-0)
Bayern München–St. Pauli 3-0 (1-0)
Hamburger SV–Bayer Leverkusen 2-4 (0-1)
Hoffenheim–Nürnberg 1-1 (0-0)
Borussia Dortmund–Werder Bremen 2-0 (1-0)

vasárnap:

Freiburg–Borussia Mönchengladbach 15:30
FSV Mainz 05–Schalke 04 17:30

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!