A hétvégén a 2011-es évben utoljára lépnek pályára a csapatok a labdarúgó NB I-ben. Az időjárás ezúttal kegyes volt a játékosokhoz, akiknek tavaly ugyanilyenkor már igencsak mostoha körülmények között kellett futballozniuk, az eredetileg december elejére kiírt 17. fordulót pedig el is kellett halasztani.

 
Miskolci ultrák

Ebből okulva az MLSZ idén már nem kalkulált decemberi találkozókkal, a bajnokság így több mint három hónapos pihenőre vonul. A környező országokban ennél rövidebb téli álmot alszanak, az NB I-gyel azonos ideig például a nem éppen kellemes klímájáról ismert Oroszor­szágban szüneteltetik a pontvadászatot.

Reméljük, ha már az időjárás nem tesz keresztbe a 17. fordulónak, amely – mivel túl vagyunk a bajnokság felén – egyben a második „tavaszi” forduló is, akkor megússzuk balhé nélkül is. Az aggodalom nem alaptalan, a ma 18 órakor kezdődő Diósgyőr–Ferencváros találkozóra nemcsak a rendőri erők készülnek fokozottan, de minden bizonnyal a két szurkolótábor is. Az idei év utolsó mérkőzésére a jegyek már jó előre elkeltek, és az egyik biztonsági szektor részleges felszabadításával pénteken áruba bocsátott újabb 400 belépő is percek alatt gazdára talált. Az odahaza az egész idényben magabiztos DVTK 29 éves átkot készül megtörni, utoljára ugyanis 1982-ben győzték le hazai pályán az FTC-t. A Fradi a pocsék szezonrajt után mostanra formába lendült, legutóbbi öt bajnokiján veretlen maradt (3 győzelem, 2 döntetlen), és ha Miskolcon is nyer, elmondhatja, meglehetősen rosszkor jön számára a téli szünet.

Tegnap a veretlen Debrecen a nyeretlen ZTE-t fogadta, és félidőben, 2-0-s vendégvezetésnél úgy festett, mindkettejük sorozata megszakadhat. A listavezető aztán a fordulás után megrázta magát, és negyed óra alatt ötöt rámolt be az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő zalaiaknak, akik már tíz pontra vannak a bennmaradást jelentő 14. helytől. Sok jóval a múlt sem kecsegtet számukra, a bajnokság történetében ugyanis eddig minden olyan csapat elbúcsúzott az élvonaltól, amely sereghajtóként, nyeretlenül kezdte a tavaszt. Az 1991/92-es idényben éppen a zalaegerszegiekkel történt hasonló, akkor a 21. fordulóig kellett várniuk az első sikerre. A debreceniek viszont már csak azért sem dőlhetnek hátra, mert a veretlenül letudott ősz nem minden esetben ért bajnoki címet. Igaz, a példáért meglehetősen sokat kell visszamennünk az időben: az 1918/19-es bajnokságban a sokáig vezető Ferencváros csak a júniusi, MTK elleni rangadón vesztette el veretlenségét, de ez elég is volt ahhoz, hogy a két együttes helyet cseréljen a tabellán. Debrecenben a bosnyák Stevo Nikolic három gólig jutott, de ez is semmi Bajzát Péter teljesítményéhez képest, aki egymaga ötöt rámolt be a Vasas hálójába. Az NB I-ben utoljára 2004-ben, Waltner Róbert révén volt példa hasonló „mesterötösre”. A Vasas mellett az Újpest is kikapott, így egyre biztosabb, hogy az idei nem a fővárosiak szezonja lesz. A budapesti csapatok közül egyedül a Honvéd található a nyolcadik hely után két részre szakadt tabella első felében. A Kecskemét immár a menesztett Tomiszlav Szivics nélkül maradt alul Kaposváron. A szerb szakembernek állítólag része volt abban, hogy játékosai egy októberi Ligakupa-összecsapáson – tiltakozásul elmaradt bérük miatt – levonultak a pályáról. Szivics már a hatodik NB I-es vezetőedző, akitől a mostani idény közben válik meg csapata. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!