Melbourne, Dubai, Indian Wells és Miami után a múlt héten szűkebb pátriájában, a belgrádi tornán is diadalmaskodni tudott a férfi tenisz-világranglistán második szerb Novak Djokovic, aki így május elején bátran elmondhatta magáról, hogy immár a legsikeresebb „évnyitók” sorában is övé az ezüstérmes pozíció.

 
Djokovic

Merthogy ilyesfajta – biggyesszük ide gyorsan: szintén megbecsült – lajstromot is vezetnek a fehér sport világában, ahol bizony túl gyakran nem fordul elő, hogy valaki januártól kezdve több mint négy hónapon át megőrizze veretlenségét. Márpedig a 23 éves Djokovic esetében ez a helyzet, aki az öttornás elsőséget eredményező, sorozatban 27 sikeresen megvívott meccsével nem mást, mint a tenisztörténelem egyik kimagasló figuráját, a csehszlováknak született amerikai Ivan Lendlt előzte meg az örökrangsorban. Már csak ezért is joggal járt ki neki a szerb fővárosban rendezett eseményen a telt ház, a 4 ezer hazai szurkoló fergeteges ünneplése. Az egykori „Rettenetes Iván” 1986-ban – tántoríthatatlan „évkezdőként” – megszakítás nélkül 25 találkozóján győzött. Kettejüknél manapság már csupán egyetlen élő sportági legenda áll jobban: nevezetesen az amerikai John McEnroe, aki 1984-ben meg nem torpant 39 győztes mérkőzésig. A 27 esztendeje élő rekord megdöntése persze nem lesz egyszerű feladat, ám éppen Djokovic lehet az egyik, aki napjainkban beérheti korának amerikai teniszzsenijét. Ami már nem kérdés viszont, hanem tény: a szerb játékos 2011-es remeklésével a pénzkereseti listán toronymagasan vezet.

Olyannyira, hogy a világelső spanyol Rafael Nadal is mögé szorult, méghozzá jócskán, mivel hogy a balkezes hispániai sztár még csak 2 millió dollár közelében jár, miközben Djokovic – a május 1-jei helyzet szerint – 77 ezer híján 4 milliónál tart. De a szakmai ranglétrán is még feljebb, egészen az élre vágyik a szerb, aki a trónról korábban letaszíthatatlannak hitt – s a legtovább makulátlan mérlegűek örökranglistáján 2006 elején produkált 16 győzelmével jelenleg negyedik – svájci Roger Federert is megelőzte, és már csak Nadal van előtte a sorban. – Felkészült és pszichésen is erős vagyok. Innentől „csupán” egészség és maradandóan kiváló forma kell ahhoz, hogy egyfelől a nyerőszériám folytatódjék, másfelől meg hogy beérjem, és meg is előzzem Rafát a világranglistán – nyilatkozta a szerbek kiválósága.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!