Az átigazolásokkal, statisztikákkal foglalkozó német transfermarkt.de internetes portálon böngészve kiábrándító összehasonlítgatni a topligák sztárklubjainak anyagi lehetőségeit a hazai viszonyokkal.

 
13 000 000 euró

Ha mégis megtesszük, döbbenetes különbséget látunk: Cristiano Ronaldo (Real Madrid) kilencszer annyit ér, mint a Magyarországon legértékesebb játékoskerettel rendelkező Videoton összes futballistája (24 fő, a teljes felnőtt csapat kerete) együtt, és több mint tízszer annyi pénzt kellene fizetni érte, mint a Debrecen teljes keretéért (27 játékos).

A honlap szerint jelenleg a világ legértékesebb futballistája: Lionel Messi. Őt 100 millió euróra becsülik, noha a Barcelona valószínűleg kétszer ennyiért sem engedné el. A korábbi aranylabdás Crisitano Ronaldo (Real Madrid) 90 millió eurót ér. A portugálért ki is fizették ezt az összeget, Messi 13 éves kora óta a Barca játékosa. Az összesen 550 millió eurót érő 21 fős Barca keret összeállításakor a katalánok 330 milliót „spóroltak” azzal, hogy saját maguk nevelték ki több sztárjátékosukat.

A Ferencváros csapatának legértékesebb focistája a honlap szerint a horvát védő Ðorđe Tutorić, akit 600 ezer euróra tartanak. Őt követi a szintén hátvéd Csizmadia Csaba, akit félmillióra taksálnak. A Fradi 22 fős keretének összértéke 6,1 millió euró. Az egész csapatért éppen hogy megvásárolhatnák a negyven éves kapust, Edwin van der Sart (Manchester United) és a 37 éves lesipuskás csatárt, Filippo Inzaghit (AC Milan). Ha a legdrágább magyart szeretnék leigazolni a teljes csapatért, be kellene érniük fél Dzsudzsákkal (13 millió).

Á. D.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!