Ezen a nyáron megtudtuk, hol van Mahacskala, megkönnyeztük Gyurta Dani címvédését, majd a mennyből a pokolba szálltunk a vízilabdás fiúkkal. Két válogatottunk is közelről tapasztalta, hogy a végén mindig a németek nyernek, de a többi csapatsportban sem termett számunkra sok babér.

Messi

- – Kép 1/5

Jutott azért sikerből is, hiszen a mieink megnyerték a kajak-kenu és az öttusa Eb éremtáblázatát is. Ahhoz pedig, hogy valaki teljes egészében lemaradjon Asafa Powell budapesti futásáról, elég volt 10 másodpercre elkapcsolni. A világ közben Djokovicsnak tapsolt és a Fàbregasról szóló híreket figyelte, de rácsodálkozott az argentin bukásra is a hazai Copán.  A Tour de France első ausztrál győztesét avatta, a Forma–1-ben pedig véget ért a Red Bull egyeduralma.

A nyár híre: Dzsudzsák Mahacskalában

Sokan a naptárra pillantottunk, mikor először hallottuk, hogy Dzsudzsák Balázs után egy Anzsi Mahacskala nevű klub is érdeklődik. Miután konstatáltuk, hogy nem április elsejét írunk, hamar felgyorsultak az események, június közepére pedig már mindenben meg is állapodtak egymással a felek. A szurkolók többsége indulatosan fogadta a hírt, a fórumokat elárasztották a dühös hozzászólások, sőt, a csalódott rajongók még az Anzsi angol nyelvű Wikipédia szócikkét is átírták – nem épp szalonképes stílusban. Dzsudzsák a mintegy 14 millió eurós vételárával minden idők legdrágább magyar futballistája lett, éves fizetése pedig megközelíti az egymilliárd forintot. A szélső az eddig lejátszott két bajnokiján adós maradt az igazán jó játékkal, korai lenne azonban temetni, hiszen még bőven van ideje bebizonyítani, hogy megéri a pénzét.


A hiányzó: Kásás Tamás

Sok minden eszünkbe juthatott a szerbek ellen négygólos előnyről, hosszabbításban elbukott világbajnoki elődöntő után. A legtöbb ilyen mondat úgy kezdődik, „Már megint…”, és tartalmazza a „szerb átok”, valamint az „ők bezzeg sose adják fel” fordulatokat. Illetve beugorhatott még valami: a végjátékban óriási szükség lett volna Kásás Tamásra. A háromszoros olimpiai bajnok játékos fáradtságra hivatkozva mondta le a sanghaji szereplést, ugyanakkor nem fordított hátat végleg a válogatottnak. A vb óta többen, köztük Benedek Tibor is utalt arra, hogy a 35 éves játékos meggondolja magát, és ott lesz a londoni olimpián. Kásásra az utóbbi időben már nem gólzsákként, hanem a védekezés oszlopaként, valamint a csapat szellemi vezéreként számított Kemény Dénes. „Ő nem a 13-7-re megnyert mérkőzéseken szórja a gólokat, hanem a 7-6-os, sokkal nehezebb meccsen vág be egyet. De azt a legjobbkor” – mondta róla a szövetségi kapitány.

 

Hõsünk: Gyurta Dániel

A „csodadresszekkel” együtt többen is eltűntek az úszás közvetlen élmezőnyéből, az állócsilla­gok között azonban szerencsére ott találjuk a 200 méteres mellúszás immár kétszeres világbajnokát, a még mindig csak 22 esztendős Gyurta Dánielt is. Ha az élen lévőknek nem sikerül az utolsó fordulóig legalább egy testhossz előnyt szerezniük vele szemben, már alig maradt esélyük. Tudja ezt mostanra a négyszeres olimpiai bajnok japán Koszuke Kitadzsima is, akire Gyurta élete első vereségét mérte a sanghaji fináléban. Sokáig emlékezetes marad Kitadzsima csalódott, ugyanakkor dühös arckifejezése az eredményhirdetéskor, amely előrevetíti: nem ez volt kettejük utolsó nagy csatája!

 

A sztár: Novak Djokovics

Djokovics már húszévesen, 2007-ben, a harmadik helyen állt a világranglistán, innen azonban sokáig esélye sem volt feljebb kapaszkodni, hiszen két olyan teniszező állt előtte, akiknek a sportág történelmében is ott a helyük a legjobbak között. Roger Federer és Rafael Nadal egymást váltva már 387 hete, azaz közel hét és fél éve vezették a ranglistát, amikor júniusra Djokovics 43 mérkőzéses győzelmi szériájának köszönhetően megközelítette az éllovas Nadalt.

A wimbledoni bajnokságra már úgy érkezett, hogy ha döntőbe jut, megelőzi a spanyolt, és első szerb teniszezőként a férfi vi­­lágranglista első helyére ke­­rül. Ez sikerült is, ráadásul, ha már ott volt, meg is nyerte a finálét. Idei mérlege több mint im­­ponáló: 56 győzelem és 1 vereség.

 

 

Csapatkudarcok futószalagon

A labdarúgóknál a válogatott ugyan háromból három mérkőzést nyert nyáron, kupacsapataink viszont már augusztus elején „elfogytak” a nemzetközi porondról. A férfi vízilabdázók az utolsó két meccset rontották el a vb-n, a nők a nyolc közé sem jutottak. Kosárlabdában mindkét válogatottunk az Európa-bajnokságra jutás küszöbén vérzett el. A férfiakat a pótselejtezőben Finnország és Portugália is megelőzte, a nők pedig a németekkel szemben maradtak alul a kvalifikációról döntő párharcban. Szintén a németek okozták a vesztét női kézilabdázóinknak, akik azzal, hogy júniusban oda-vissza kikaptak ellenfelüktől nemcsak a decemberi világbajnokságról, de szinte biztos, hogy az olimpiáról is lemaradnak.

 

Argentin bukás

A nyár szégyene az argentin labdarúgó- válogatott Copa Americán nyújtott teljesítménye. A kék-fehérek 1993 óta képtelenek felnőtt trófeát szerezni, most pedig hazai pályán estek ki, egyetlen győzelemmel zárva a világ legrégebbi nemzetközi válogatott tornáját. Hiába játszik az argentin csapatban a világ legjobbja, Lionel Messi, a csatár hazájában korántsem annyira népszerű, mint Barcelonában. Sergio Batista kapitány hiába próbálta rá építeni a csapatot, Messi árnyéka volt önmagának. „Sosem láttam Leót ilyennek, elveszettnek tűnik” – nyilatkozta a csoportmeccsek alatt a zseni édesapja a Radio 10-nek. A hazai és a nemzetközi közvélemény is keményen támadta a csapat tagjait és a szakvezetést egyaránt. A játékosok szemére vetették, hogy nem elég alázatosak a címeres mezben, míg a kapitánynak temérdek taktikai hibáját rótták fel. Természetesen Maradona is megszólalt: „Ha az irányításommal csak Costa Ricát győznénk le a Copán, biztos, hogy magamtól távoznék!” 

Á. D.

 

Fàbregas

„Isten hozott! Nagyon boldog vagyok, hogy visszatértél közénk!” – üdvözölte Twitter-oldalán Francesc Fàbregast Carles Puyol, az FC Barcelona csapatkapitánya. Valóra vált Fàbregas régi álma, visszatért nevelőegyesületéhez. Az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger az idei csatát már nem nyerhette meg, a játékos által gyakorolt nyomás – és passzivitás – végül meghozta az eredményt. A londoniak elfogadták a Barca 2016-ig szóló, 34+6 millió eurós ajánlatát, amelyben benne van Fàbregas saját zsebéből kifizetett 5 millió eurója is. A katalánok számára Fàbregas a jövő kulcsa, „Xavi utódja”. A körömpasszos játékrendszert együtt tanulta a csapat mai sztárjaival, 15 évesen már a „B” kerettel edzett, hosszú távon szinte biztosan jó választás volt. A következő súlyos kérdésre ősszel kapunk választ: hol talál helyet Guardiola Fàbregasnak? A Barca középpályás-különítménye ugyanis nem sok kívánni valót hagy maga után: Xavi, Iniesta, Busquets, Mascherano, Keita, Thiago, Adriano, Affelay. Ha Guardiola Iniestát újfent a bal szélre tolja fel, helyén Fàbregas játszhat Xavi és Busquets mellett. Ebben a felállásban viszont Pedro, vagy éppen David Villa maradhat ki a kezdőből – hogy csak a legnagyobb sztárokat említsük… 

Á. D.


 

Ők mondták

Kicsit hideg volt. – foglalta össze a versenyt Asafa Powell a 9,86-os, budapesti 100 méteres futása után.

Ennyi pénzért a Napon is fociznék! – Samuel Eto’o a Mahacskala által kínált évi 20 millió eurós fizetésről.

Voltak, akik hittek bennem. Volt, hogy én is hittem magamban – a Tour-győztes Cadel Evans a párizsi befutó után.

Köszönöm Lewisnak, hogy második éve pokollá teszi az életem. – Jenson Button a 200. F-1-es futama alkalmából rendezett ünnepségen a csapattársáról.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!