Vihart kavart a 37-szeres magyar válogatott Dzsudzsák Balázs bejelentése, miszerint Oroszországba, az Anzsi Mahacskala együttesébe igazol. Pró és kontra is elhangzottak érvek.

Az Anzsi tulajdonosa Szulejman Kerimov

- – Kép 1/4

A mellette kategóriában található, hogy ha hinni lehet a híreknek, Dzsudzsák jelenlegi fizetésének körülbelül háromszorosát, mintegy évi 3,5 millió eurót keres majd új klubjában. Ennél az összegnél többet a komplett orosz élvonalban sem sokan vihetnek haza, és ez, akárhogy is nézzük, a megbecsülés jele. Az orosz bajnokságba, a Premjer Ligába egyre több magasan jegyzett futballista érkezik, már nem kizárólag levezetés céljából, ráadásul a 2018-as oroszországi világbajnokság közeledtével a folyamat vélhetően tovább gyorsul. Erejét tekintve az orosz pontvadászat – az UEFA rangsorát alapul véve – ha kevéssel is, de megelőzi a hollandot, igaz, a PSV-nél papíron valamennyi ottani együttes gyengébb. Dzsudzsák mozgástere januárban jelentősen beszűkült, hiszen azáltal, hogy 2015-ig meghosszabbította szerződését az eindhoveniekkel, megnőtt a kivásárlási ára. A körülbelül 14,5 millió eurós összeget pedig csak az Anzsi Mahacskala volt hajlandó letenni érte az asztalra. A magyar válogatott szempontjából sem elhanyagolható szempont, hogy bár az elmúlt években érdeklődőként napvilágra került gárdák nevei jól hangoztak, de ezekben többnyire semmi garancia nem lett volna az állandó játéklehetőségre, főleg, hogy kritika gyanánt több klub, így például a kérőként emlegetett Juventus illetékesei is megjegyezték: a középpályás nem veszi ki eléggé a részét a védekezésből. Új csapata azonban egyértelműen a támadások megerősítésében számít a gyors és robbanékony Dzsudzsákra. Ami nem is véletlen, hiszen az Anzsi jelenleg a listavezetővel azonos pontszámmal áll a tabella negyedik helyén, de az eddigi 11 forduló alatt mindössze 10-szer vette be az ellenfelek kapuját. Ami Dzsudzsák új csapatát illeti, a legnagyobb név a világbajnok Roberto Carlos, rajta kívül még két brazil játékos található a keretben, egyikük, Tardeli éppen az Eindhoventől érkezett. Játszik ott cseh center, marokkói középpályás, kameruni hátvéd és a legújabb hírek szerint az argentin Pablo Aimart szeretnék megszerezni.

Mint a Mahacskala edzője, Gadzsi Gadzsijev elmondta, beszélt Dzsudzsákkal és várják őt a július 4-én kezdődő ausztriai edzőtáborban. Az orosz bajnokságban június végétől egy hónap szünet lesz. Maga a bajnokság egyébként ezúttal három félév lesz, 2012 nyarán ér véget, mert így állnak át az őszi–tavaszi rendezésre.

Még egy érdekesség: a játékosok Moszkvában edzenek luxuskörülmények között, és kizárólag a mérkőzésekre repülnek Dagesztán fővárosába, a repülőút két óra. A tulajdonos Szulejman Kerimov egyébként azt tervezi, hogy 50 ezres stadiont építtet Mahacskalában. A 45 éves Kerimov a világ 136. leggazdagabb embere, a Forbes magazin szerint az orosz oligarcha vagyona 5,5 milliárd dollár. Számtalan üzleti vállakozásba fektetett be, főleg a bányászatba és az energiaszektorba. Résztulajdonosa arany- és ezüstbányászattal foglalkozó vállalatnak is.

Az ellenzők fő érve, hogy a még mindig csak 24 éves középpályás elássa magát, nem lesz szem előtt és a későbbiekben nem lesz visszaútja a nyugat-európai elit ligákba, merthogy a Csecsenfölddel is határos észak-kaukázusi köztársaságot mégis nehéz ugródeszkának tekinteni. Erre a helyeslők válasza: a ManUnited jelenlegi szerb csapatkapitányát Nemanja Vidicsnek hívják, a Premjer Ligából igazolt a Premier League-ba.

 

Nagyon sokan kommentálják az orosz (rusfootball.info, sports.ru, sport-express.ua) és dagesztáni (moidagestan.ru) hírportálokon Dzsudzsák leigazolását. Vannak, akik csodát remélnek tőle, vannak kritikus hangok, amelyek szerint visszalépés a PSV után az Anzsit választani. Mi a konszolidált kommentekből szemezgettünk:

„Nagyon jó hír! Szerkesztők, írjatok több ilyen pozitív hírt. Túl sok a negatív.”

„Szükségünk van Dzsudzsákra, mint a levegőre!”

„Várjuk Dzsudzsákot.”

„Ez aztán nagy előrelépés lesz Dzsudzsák Balázsnak. :)”

Válasz az előző, ironikus hozzászólásra: „Igen, előrelépés, méghozzá nagy, anyagi előrelépés Dzsudzsáknak, és ez a legfontosabb. Ő is a pénzért játszik, mint mindenki más, csak erről senki sem beszél.”

„Az idő fogja megmondani, hogy jó helyre ment-e, de Oroszországban nem fog tudni olyan magas szintű focit játszani, mint amilyet máshol játszhatna.”

„Lehet, hogy így, ezzel a jó csapattal az Anzsi áll majd az európai foci élén!”

„És ki ez? Ilyen nevű focistára nem emlékszem…”

„Ez a játékos erősíthetné a legjobb klubokat Angliában, Spanyolországban, bárhol, ha nem tenné tönkre a karrierjét ezzel az igazolással!”

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!