Sokáig úgy tűnt, 2012-ben nem lesz Magyarországon igazán rangos sportesemény. Február közepén aztán, a belgiumi Antwerpen belviszályok miatt visszalépett az úszó Európa-bajnokság rendezésétől, helyére pedig Debrecen remek ütemben beugrott. A 2006-os és 2010-es margitszigeti Eb-k után tehát hazánk csaknem klasszikus mesterhármast tudhat magáénak. A szűkös felkészülési idő ellenére a város készen áll a rajtra, a helyszínt az Európai Úszó Szövetség (LEN) delegációi rendben találták.

 
Sikeres váltások, sikeres Eb-rendezések. 2006-ban kezdődött Budapesten

Bár a versenyekig még nyolc nap hátravan, egy Európa-csúcsot máris magáénak tudhat, az Eb-re minden eddiginél több, összesen 46 ország nevezett. A hatalmas érdeklődés Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség és a szervezőbizottság elnökét is kellemesen meglepte. „Tartottam attól, hogy alig két hónappal az olimpia előtt többen távol maradnak, de a mezőny végül nemcsak népes, hanem kimondottan erős lett. Itt lesz az olasz Federica Pellegrini, a német Britta Steffen és Paul Biedermann, és még jócskán sorolhatnók a klasszisokat, ám ami ennél is jelentősebb, a nagy konkurencia ellenére, a közönség valamennyi napon láthat minimum éremesélyes magyar versenyzőket. Nagy bánata az Eb-nek – kimondani is szörnyű –, pénteken temették a váratlanul elhunyt norvég Alexander Dale Oent, a 100 méteres mellúszás világbajnokát, a londoni olimpiai arany nagy várományosát, aki éppen az Eb első napján ünnepelte volna 27. születésnapját. A megnyitón egy rövidfilm-összeállítással adózunk emlékének” – nyilatkozta lapunknak a LEN alelnökeként is dolgozó Gyárfás.

A Debreceni Sportuszoda 2200 néző befogadására alkalmas, ebből mintegy ezer helyet a versenyzők, kísérők és szakvezetők, négyszázat pedig az újságírók foglalhatnak el, azaz csak mintegy 800 belépő került árusításra a héten, zömében bérlet formájában; délelőttre 1000 forintos napijegy is váltható. Az uszodából kiszorultak kedvéért óriáskivetítők lesznek Debrecen belvárosában. Mint azt Gyárfás Tamás elmondta, kezdi világosan látni a debreceni sportsikerek hátterét.

A város maximális odaadást tanúsít. „A legutóbbi élményem: az egyetem hatalmas előadója már-már szűknek bizonyult az Eb önkénteseinek. Debrecen 2007-ben a rövid pályás Eb-n is kitűnően vizsgázott, most azonban négy helyett hét- napos a viadal, ami ráadásul LEN- kongresszussal egészül ki. Egy-egy ilyen nagy verseny esetében külön ünnepség keretében 100 nappal korábban kezdik a visszaszámlálást. Itt most nincs ünnep, csak hajtás, hiszen a belga visszalépés miatt az Eb-rendezés elnyerésétől számítva mindössze 94 nap maradt a megnyitóig.”

Gyárfás szerint az újabb siker közelebb hozhatja a nagy álom megvalósulását, hogy az Európa-bajnokságok sorozatát, a vízilabdával gazdagodva egy hazai világbajnokság tetézze be. Ehhez igencsak kellene egy, az úszás és a vízilabda eredményeihez méltó fedett uszoda. „Ami az Eb-esélyeket illeti, az úszóknak is ez a második legfontosabb versenyük az idén, és persze mindenki az olimpián akar csúcsformában lenni. Nem szabad tehát túlzott terheket rakni versenyzőink vállára. A világcsúcsokról magam is lemondok; elég, ha csak nyernek!”

A szövetség elnökének kedvcsinálónak szánt záró szavait Kiss László szövetségi kapitány komolyan vette: „bár a végső cél, az olimpia szempontjából az Eb időpontja nem ideális, hazai közönség előtt ismét hoznunk kell a kimagasló eredményeket.

Két éve a 6 arannyal és az összesen 13 éremmel Budapesten rendkívül magasra tettük a lécet, és az úszás tavaly is a legeredményesebbnek bizonyult a MOB sportági rangsorában. Nem adhatjuk lejjebb. Az Eb-re az Egyesült Államokban tanuló Hosszú Katinka is hazajön, így valamennyi ászunk ott lesz a rajtkövön. Tartozunk ezzel Debrecennek, tartozunk ezzel a sikerre joggal éhes magyar sportnak. A 2005. évi junior és a 2007. évi rövid pályás Eb-vel együtt, hét éven belül ez az ötödik magyarországi Európa-bajnokság. Ennek a sportdiplomáciai bravúrnak óriási a húzóereje. A 2005-ös junior győztesek adják a mai csapat gerincét. És persze hozzájuk nőtt a négy ifjúsági olimpiai bajnoki címet szerzett három új csillagunk: Kapás Boglárka, Biczó Bence és Bernek Péter. Épp itt az ideje, hogy letegyék a névjegyüket a felnőtt mezőnyben” – mondta a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokság jó esélyt kínál arra is, hogy újabb magyar úszók teljesítsék az olimpiai szintidőket, és így tovább bővüljön a sportági összevetésben már most kiemelkedően gazdag, a jelenlegi 22 fős úszókülönítmény. Kiss László hangsúlyozta, szeretné, ha a már biztos londoni résztvevőnek számító 4x200-as női gyorsváltó mellett a férfi 4x100-as vegyes váltó is kvalifikálná magát. Erre meg is van minden esély, április elején ugyanis a Bernek, Gyurta, Cseh, Takács összeállítású váltó a világranglista idei legjobb idejét repesztette az országos bajnokságon.

Gyárfás Tamás ugyanakkor külön is kiemelte: hite szerint az Eb ismét sok fiatalt csábít az uszodába. Nemcsak Debrecenben, hanem legutóbb Hódme­ző­vásárhelyen is – ahol a Gyurta Dani fémjelezte különítmény készül – tapasztalta, hogy hány és hány helyi csöppség akar példaképeik nyomdokába lépni, Ezért úgy gondolja, hogy túl az Eb-aranyak majdani, reményei szerint bőséges hullásán, éppen ez az igazi értéke egy-egy sportág sikereinek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!