Az eind­hoveni vízilabda Európa-bajnokság csoportbeosztását nézve megdőlni látszik a tétel, miszerint a magyar csapatoknak sohasem lehet szerencséjük a sorsolásoknál. A férfi válogatott a hétfői rajton a világbajnok olaszokkal játszik, ezt követően viszont a verhetetlennek éppen nem nevezhető holland, macedón, görög, török négyes következik Kemény Dénes együttesének.

  <h1>Madaras Norbert (jobbra) ismét 
megküzdhet Pro Reccó-s csapattársaival</h1>-
  <h1>Vadkerti Attiláék (fehérben) Bahrein legyőzésével hangoltak a kontinenstornára</h1>-

Madaras Norbert (jobbra) ismét megküzdhet Pro Reccó-s csapattársaival

- – Kép 1/2

Mivel a csoportelső egyenes ágon a legjobb négy közé jut, a rangadó győztese kis túlzással a január 27-i elődöntőig pihenhet. Eközben a másik hatosban többek között Szerbia, Horvátország, Montenegró és Spanyolország vív majd kétnaponta késhegyre menő csatákat.

A magyar csapat egy hete a Volvo Kupán 11:8-ra legyőzte az olaszokat, azóta viszont sérülés sérülés hátán: centereink (Hárai Balázs, Steinmetz Ádám) egyike sem teljesen egészséges, és Biros Péter is küzd kisebb kézsérülésével.

A férfiválogatott már biztos olimpiai induló, a jó Eb-szereplés így nem létszükséglet, de a gárda önbizalmának minden bizonnyal jót tenne, ha a pekingi aranyérem után végre újra dobogóra állhatna: 2008 óta egy Eb 4., illetve egy vb 4. és 5. helyezés jött össze.

A női vízilabda-válogatott viszont az ötkarikás remények életben tartásáért utazik Eindhovenbe, ahol az első ötben kell végeznie, hogy április elején részt vehessen az olimpiai selejtezőtornán. Ez korántsem elérhetetlen cél, annál is inkább, mert Merész András csapata jó passzban van, egy hete a Thetisz Kupán 24 óra leforgása alatt a házigazda, világbajnok görögöket és az Európa-bajnok oroszokat is legyőzte. Az oroszokkal az Eb-n is összefutnak Drávuczék, akik szerdán a Fekete Szilveszter által irányított britekkel kezdenek, majd következnek az olimpiai címvédő hollandok.

Az Eb-t a háromszoros olimpiai bajnok Pieter van den Hoogenbandról elnevezett úszóközpontban rendezik. A mieinknek hála háromszoros ötkarikás bajnokokból azért jut majd a medencébe is.

A férfi kézilabda Európa-bajnokság tét nélküli is, meg nem is a magyar válogatott számára. A tornát mától két héten át Szerbia négy városában rendezik. A mieink a tavalyi világbajnokságon elért 7. helyükkel már kiharcolták az április 6-8-ig rendezett olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt, erre pedig csak akkor tudnának rátenni még egy lapáttal, ha megnyernék a kontinensviadalt (vagy a világbajnokként már biztos kvótás franciák mögött második helyen végeznének), ez ugyanis azonnali londoni repülőjegyet érne, de a realitásokat tekintve erre kicsi az esély.

Az Eb-n egyébként két helyet lehet szerezni a már említett kvalifikációs tornákra, ezekért azok a válogatottak versenyeznek, amelyek a vb-n a 7. helynél hátrébb végeztek. Köztük vannak első csoportellenfeleink, az oroszok is, akikkel hétfő este nézünk farkasszemet. A csaknem teljes egészében a Csehovszkije Medvegyire épülő (a 16-os keretből 13-an a bajnokcsapatot erősítik) együttesnek ez az ütközet élethalálharc lesz, vereségükkel ugyanis szinte minden esélyük elszállna a továbbjutásra (és ezzel együtt az olimpiai részvételre), a négyesben ugyanis az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Franciaország és a vb-bronzérmes – a kisebb szívműtéten átesett Sterbik Árpádot nélkülöző – Spanyolország található. Mondhatni, nemes bosszú lenne ez, hiszen 2007-ben, a németországi vb-n éppen a most is csapattag Koksarov öt másodperccel a vége előtt szerzett góljával maradtunk le a negyeddöntőről, így nem volt esélyünk kivívni a pekingi indulási jogot.

Ha már a sorsolás finoman szólva sem kedvezett a magyar válogatottnak, legalább a csoportmeccseit a közeli Újvidéken játszhatja az együttes, ahol a hírek szerint a 8 ezer férőhelyes aréna legalább felét megtöltik a magyar szurkolók. Mocsai Lajos szövetségi kapitány 18 fős kerettel utazik Szerbiába, de ebből legfeljebb 16-ot nevezhet a tornára. A kapitány legfőbb gondja, hogy a felkészülés alatt térdsérülése miatt kidőlt Lékai Máté, így Császár Gábor maradt a gárda egyetlen vérbeli irányítója. Tehermen­tesítéséről Nagy Kornél, illetve az átlövő poszt mellett középen is otthonosan mozgó Mocsai Tamás gondoskodhat.

 

A férfi Eb-csapat

Kapusok: Baksa László, Szécsi Zoltán Mezőnyjátékosok: Biros Péter, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Katonás Gergő, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes

A női Eb-csapat

Kapusok: Bolonyai Flóra, Gangl Edina Mezőnyjátékosok: Illés Anna, Antal Dóra, Csabai Dóra, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Tóth Ildikó, Bujka Barbara, Kisteleki Hanna, Menczinger Kata

A magyar válogatott Eb kerete:

Fazekas Nándor, Mikler Roland, Tatai Péter, Harsányi Gergely, Iváncsik Tamás, Ancsin Gábor, Krivokapics Milorad, Laluska Balázs, Mocsai Tamás, Császár Gábor, Nagy Kornél, Schuch Timuzsin, Szöllősi Szabolcs, Zubai Szabolcs, Ilyés Ferenc, Putics Barna, Iváncsik Gergő, Vadkerti Attila

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!