Roman Abramovics, a londoni Kékek orosz tulajdonosa megelégelte csapata gyenge szereplését, és búcsút vett Villas-Boas edzőtől. A 34 éves portugál tavaly nyáron lett három évre a Chelsea menedzsere. Temérdek pénzt fizetett Abramovics a Portónak, hogy a portugál bajnokságot és Európa Ligát nyert szakembert Londonban lássa.

  <h1>José Mourinho</h1>-
  <h1>Roberto di Matteo</h1>-
  <h1>André Villas-Boas</h1>-

José Mourinho

- – Kép 1/3

A türelem azonban alig több mint fél év alatt eltűnt, a Chelsea a BL-ben nem sok eséllyel várja a Napoli elleni szerdai visszavágót, ráadásul mivel jelenleg csak ötödik az angol bajnokságban, így lehet, hogy jövőre le is marad a legrangosabb kupasorozatról. A csapatot a szezon végéig Villas-Boas eddigi segítője, a Svájcban született olasz tréner, az egykori Chelsea-játékos, Roberto Di Matteo irányítja.

Mourinho, Guardiola és Capello az amerikai bleacherreport.com internetes szaklap szerint is a legesélyesebbek. Mourinho volt a Chelsea legsikeresebb edzője, bár nem nyert BL-t a csapattal. Többször kijelentette, egyszer szeretne visszatérni Angliába, állítólag a hetekben új házat is vett magának Londonban. Ennek ellenére a friss brit sajtóhírek szerint Mourinhót továbbra is a királyi klub érdekli és a Reallal készül szerződést hosszabbítani. Guardiola csak nem akarja elárulni, hosszabbít-e a Barcával vagy sem. Sokan éppen ezért biztosak benne, hogy igent mond Abramovicsnak. A csodás képet árnyalja, hogy Guardiolának Xavi, Iniesta és Messi nélkül valószínűleg sok-sok évekre lenne szüksége a csiki-csuki játék angliai meghonosításához.

Rafa Benítez is bizonyított már Európában: UEFA kupát nyert a Valenciával és BL-t a Liverpoollal. És talán ő tudja kihozni a legtöbbet a Chelsea-ben szenvedő Fernando Torresből… Benítez jelenleg munkanélküli. Viszont a londoni szurkolók utálják, és ezt legutóbb a Chelsea mérkőzésén énekbe foglalva adták tudtul. Capello lemondott az angol válogatott éléről, Terry és saját maga védelmében. A kérdés: vajon Capello, aki az utóbbi évek legeredményesebb angol kapitánya volt, visszatérne-e Abramovics kedvéért a szigetországba? Villas-Boas története után nagy bátorság kell hozzá, hogy bárki bevállalja a csapat megújítását. A Chelsea-edzők alábbi listája jól ismert és eléggé elrettentő.

(Á. D.)

 

Edzõk az Abramovics-érában

(Mérkõzésszám, Gyõzelmi arány, Sors)

Claudio Ranieri (2003-04) 197 53,3% kirúgták

José Mourinho (2004-07) 182 67,6% kirúgták

Avram Grant (2007-08) 54 66,7% kirúgták

Luiz Scolari (2008-09) 36 55,6% kirúgták

Guus Hiddink (2009) 22 72,7% lejárt a megbízatása

Carlo Ancelotti (2009-11) 107 62,6% kirúgták

Andre Villas-Boas (2011-12) 40 50% kirúgták

Roberto di Matteo (2012-) 2 100% ?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!