Kanadában a legnépszerűbb sport mindmáig a jégkorongozás, még pontosabban annak csúcskategóriája, az NHL (a Nemzeti Jégkorong Liga) bajnoksága, míg az Egyesült Államokban az NHL nézettségét megelőzi az amerikai futball (NFL), a baseball (MLB) és a kosárlabda (NBA).

 
Marian Hossa a Chichago Blackshawks szlovák játékosa a Stanley-kupával

Az NHL csak a kezdetekkor volt valóban nemzeti, négy kanadai csapattal alakult meg 1917-ben, s egy évtizeddel később vált észak-amerikaivá, amikor is az első egyesült államokbeli együttesként a Boston csatlakozott a kvartetthez. A gazdasági világválság és a második világháború miatt 1942-ben csak hat gárdát – az úgynevezett Original Sixet, vagyis két kanadait (Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs) és négy amerikait (Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks, Boston Bruins, New York Rangers) – fogott össze az NHL, utána azonban megállíthatatlan volt a bővülés. 2000-re – eddigi utolsóként a Columbus Blue Jackets csatlakozásával – 30 csapatra gyarapodott az elitliga. A legnagyobb múltúak mindenesetre őrzik pozíciójukat az örökranglistán, hiszen a ma is létező alakulatok közül a Montreal 24 elsőségével már-már behozhatatlanul vezet, a Toronto 13-szor győzött, míg az amerikaiak legeredményesebb reprezentánsa, a Detroit 11 bajnoki címnél tart.

A mindenkori győztes jutalma a Stanley-kupa, amelyet azonban nem kap meg örökre, hanem a nyertes dicsőségét a trófeára gravírozva őrzik meg az utókor számára. Annak idején, még az NHL előtti időkben – jelesül 1892-ben – az angol névadó, Lord Stanley kanadai kormányzóként találta ki a helyi hokicsapatok legjobbját megillető, később nagy sikerű utat bejárt trófeáját, amely 19 centis volt „alaphelyzetében”, hogy aztán egyre magasabb legyen az újabb és újabb „évgyűrűknek” köszönhetően. Az aktuális győztesek neve tudniillik minden évben egy nagy ezüstgyűrű formájában került fel a serlegre, minek nyomán az alaposan „kinőtte” magát, s jelenleg már egy méternél is magasabb. Legutóbb, az idén júniusban a chicagói Fekete sólymok emelhették a magasba – 49 évi szünet után hódították el újra.
Az új, a 93. idény a hagyományoknak megfelelően október elején rajtolt, ezúttal a Minnesota Wild – Carolina Hurricanes összecsapással, a népszerűsítés érdekében „kihelyezett tagozatként” Helsinkiben. Eddig a címvédő Chicago elég közepes teljesítményt nyújt. Annál jobban áll a Pittsburgh Penguins, a Washington Capitals, a Detroit Red Wings, a Montreal és a Philadelphia Flyers. Persze, messze a vége, hiszen a bajnoki alapszakaszban mind a harminc csapat fejenként 82 mérkőzést játszik, jelenleg pedig a többség még a harmincadik meccsén sincs túl. Az alapszakasz áprilisi lezárultával a legjobb 16 megkezdi az egyenes kieséses rájátszást (play-off), minden párharc négy győztes meccsig tart. A főcsoportgyőztesek küzdenek meg aztán a Stanley-kupáért a fináléban, májusban-júniusban.

Természetesen nem éhbérért kergetik a pakkot a jégen az NHL játékosai. Az úgynevezett fizetési sapka, vagyis a bérként adható legnagyobb összeg felső határa megváltozott: a bajnoki start előtt a liga közzétette, hogy 2,6 millió dollárral megemelik a fizetési plafont, ami így végül 59,4 millió dollár lett, vagyis legfeljebb ekkora summát oszthatnak fel a csapatoknál a hokisok között. A fizetési sapka alsó értéke a kevésbé tehetős – avagy takarékosabb – kluboknál 43,4 millió dollár az idei évben. A 2010/11-es szezonban félmillió dollárnál kezdődnek a játékosfizetések, ennél kevesebbet senki sem kap, a legjobbak – avagy az érdekeiket a leghatékonyabban érvényesítők – ugyanakkor e summa többszörösét vihetik haza. A bérlista élén levők közül a kapus Roberto Luongo, illetve a középcsatár Vincent Lecavalier fizetése példának okáért egyformán 10 millió dollár, de nem panaszkodhat a három 9 milliós sem: ennyivel hizlalhatja bankszámláját az idény zárultával a pittsburghiek két zseniális középcsatára, Sidney Crosby és az orosz vendégmunkás, Jevgenyij Malkin, továbbá a szintén orosz washingtoni balszélső, Alekszandr Ovecskin.

Az NHL-ben a kezdeti kanadai–amerikai nacionálék mellett szép lassan megjelentek az Európából érkező légiósok. Kezdetben főleg svédek és finnek, majd csehek, szlovákok és leginkább (szovjet) oroszok, Fetyiszov: Larionov, Makarov, Fjodorov és a többiek, meg a volt szovjet tagállamok hokis kiválóságai – akik sokat tettek azért, hogy az NHL hokija még élvezhetőbb legyen. Manapság húsz(!) ország jégkorongozói játszanak a mérkőzéseken.

 Még bármi lehet

Bravúros győzelmet aratott pénteken a Sapa Fehérvár AV 19 csapata a horvát Medvescak Zagrebbel szemben az osztrák jégkorongbajnokságban. A horvátok már két góllal is elhúztak, de a fehérvári bikák 1-3-as állásról megfordították a meccset. A győztes gólt szerző Ladányi Balázs szerint ráfért már a siker a csapatra. – Sokkal jobb csapat vagyunk, mint ahogy azt a tabella mutatja. Most két viszonylag könnyebb ellenféllel játszunk, hiszen az Olimpija Ljubljana után a Jesenice-t fogadjuk majd otthon. Ezeket a meccseket hozni kell és akkor még a rájátszásba is beférhetünk. Megmenthetjük még ezt az idényt.

(Hesz)

 Az NHL milliomosainak élcsoportja, évi kereset alapján (millió amerikai dollár)

Roberto Luongo (kapus, Vancouver Canucks) 10
Vincent Lecavalier (center, Tampa Bay Lightning) 10
Alekszandr Ovecskin (balszélső, Washington Capitals) 9
Jevgenyij Malkin (center, Pittsburgh Penguins) 9
Sidney Crosby (center, Pittsburgh Penguins) 9
Jason Spezza (center, Ottawa Senators) 8
Duncan Keith (védő, Chicago Blackhawks) 8
Dany Heatley (balszélső, San Jose Sharks) 8
Scott Gomez (center, Montreal Canadiens) 8

Címkék: korrupció, NHL, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!