: Hosszú, Kapás, Cseh érmeinek örülhettünk szombaton. Vasárnap okkal reménykedhetünk újabb érmekben, Hosszú Katinka például 200 pillangón és 400 gyorson is érdekelt 200 pillangón szoríthatunk Jakabos Zsuzsáért is. Cseh László távollétében meg tudja-e szerezni a 400 vegyes aranyát Verrasztó Dávid, továbbá kérdés, mire megy az ígéretes férfi 4x100-as vegyesváltónk?

 
 

„Utálok veszíteni, ilyenkor tud felforrni az agyvizem” – nyilatkozta alig néhány perccel a berlini Európa-bajnokság 200 méteres gyorsúszó számának szombati döntője után az ezüstérmes Hosszú Katinka. A mondatnak van egy második fele is: „még akkor is, ha egy olyan úszó végez előttem, mint Federica”.

Az a bizonyos Federica pedig nem más, mint a szám koronázott királynője, az olasz Pellegrini, aki néhány tizeddel megelőzte elsőszámú úszónőnket. A képet árnyalja, hogy míg az olimpiai bajnok Pellegrininek ez a fő száma, addig Hosszúnak legalább három, de akár négy-öt erősebb száma is akad ennél – ráadásul az olasznak a 200 gyors döntőjében volt a 4. jelenése ezen az Eb-n, míg a bajai klasszis már túl van a 20. úszásán is. Így tehát „ki lehet kapni”. A nyitó mondatban tükröződő csalódottság, némi düh viszont jól mutatja, miért lett mára a kontinens talán legnagyobb úszóegyénisége Hosszú Katinka. Nem csodálkoznánk, ha „mérgében” a 200 gyorsra is nagyobb hangsúlyt fektetne a közeljövőben. Hosszúnak ez volt az első ezüstje Berlinben, korábban három aranyat (200 és 400 vegyes, valamint 100 hát), illetve a 4x200-as gyorsváltó tagjaként egy bronzérmet nyert.

A magyar csapatnak még két ezüst jutott ezen a szombaton, Kapás Boglárka 1500 gyorson taktikus versenyzéssel zárt másodikként, ezzel egy helyezést javított a 800 méteres távhoz képest. Cseh László (képünkön) pedig szinte lemásolta a tavalyi, barcelonai világbajnokságon látott versenyzését 100 pillangón. Tizenkétszeres Európa-bajnok úszónk féltávnál utolsónak fordult, szemre még 90 méter táján is a mezőny második felében volt, de az utolsó tempókkal és egy jó benyúlással a 2. helyen csapott a célba.

A 200 hát döntőjében Balog Gábor révén egy bronzérem jutott még a magyar csapatnak, így a zárónap előtt hazánk 4 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzéremmel áll, vagyis már (túl)teljesítette Kiss László szövetségi kapitány minimális, 10 érmes elvárását.

Vasárnap azért okkal reménykedhetünk újabb érmekben, Hosszú Katinka például 200 pillangón és 400 gyorson is érdekelt – a jó eredmény érdekében könnyen lehet, hogy a fél óra különbséggel kezdődő két döntő közül az egyiket be kell áldozni, főként, hogy pillangón a spanyol Belmonte, gyorson pedig az olasz Pellegrini révén jókora konkurencia akad. 200 pillangón szoríthatunk Jakabos Zsuzsáért is, akinek vállműtétje miatti kihagyása után biztosan jót tenne egy érem. Kiderül, Cseh László távollétében meg tudja-e szerezni a 400 vegyes aranyát Verrasztó Dávid (ez lenne az első aranya nagymedencés világversenyről), továbbá kérdés, mire megy az ígéretes férfi 4x100-as vegyesváltónk?

Címkék: úszás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!