Az idei év márciusa aranybetűkkel kerül be a freestyle-futball hazai történetébe. Kovács Péter világbajnoki címet nyert Abu Dzabiban, a sportág pedig ezzel egy csapásra „felkerült a térképekre”.

 
Kovács Péter freestyle-futballvilágbajnok

– De mi is az a freestyle-foci? – kérdezem a 23 éves tokaji fiatalembert.

– A lényeg, hogy rövid idő alatt minél több trükköt kell bemutatni a labdával. Ezeket egy zsűri értékeli, de nem pontoz, hanem csak az aktuális párbaj győztesét hirdeti ki.

– Jó focistából lesz a jó freestyle-os?

– Nem feltétlenül, ugyanis a jó futballtudás nálunk még nem garancia semmire. Sőt, a két sportágban tulajdonképpen csak annyi közös, hogy ugyanazzal a labdával játsszák. Más kérdés, hogy én is a klasszikus labdarúgással kezdtem, de egy súlyos térdsérülés kettévágta azt a karrieremet.

– Hogyan került képbe az „új szerelem”?

– A lábadozás időszakában sokat gyakoroltam a trükköket, és rájöttem, hogy nekem ez tetszik igazán. Ennek körülbelül öt éve, négy éve pedig már profiként űzöm a freestyle-t. Akkoriban itthon még gyerekcipőben járt a sportág, de azóta óriási a fejlődés.

– Olyannyira, hogy most már világbajnokunk is van!

– Igen. Maga a sport egyébként hasonlóan épül fel, mint profi boksz, vagyis több szervezetnél is lehet címeket szerezni. Ha valami, akkor a közeg viszont egyáltalán nem hasonlít az ökölvíváséra: itt mindenki jóban van a másikkal. A mostani vb-re videofelvételekkel kellett nevezni, ezekből pedig a zsűri választotta ki azt a 24 versenyzőt, aki meghívást kapott.

– A döntőben a nagy névnek számító Sean Garniert sikerült legyőznie.

– Így van, ő a 2008-as világbajnok. Most is nagyon készült, de én valamivel nehezebb, dinamikusabb és kreatívabb trükköket mutattam be, a zsűri pedig most ezt díjazta.

– Mi lehet a sportág jövője?

– Szeretnénk bekerülni az olimpiai programba. Ez most még ugyan messzinek tűnik, de nem is olyan régen a snowboardot is csak amolyan hóbortnak tartották, mostanra azonban rendszeres résztvevője a játékoknak. A magyar mezőny világviszonylatban is nagyon erős, így már csak ezért is jó lenne, ha előrelépne a sportág.

– És ami önt illeti?

– Nem sok idő jut a pihenésre, hiszen világbajnokként sem lazíthatok. Továbbra is napi 3-4 órát gyakorlok, és folyamatosan próbálok kidolgozni új és új trükköket. A tervek között pedig szerepel egy freestyle-iskola nyitása a közeljövőben.

– Ezek szerint, amikor nincs a közelben labda, akkor is e körül forognak a gondolatai.

– Állandóan.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!