Jövő szombaton rajtol a 13. szabadtéri atlétikai világbajnokság a dél-koreai Teguban. Az eseménynek az a stadion ad otthont, amelyben négy mérkőzést is rendeztek a 2002-es labdarúgó-vb-n.

A hagyományosan leginkább várt szám, a férfi 100 méteres síkfutás már az első napon kezdetét veszi az előfutamokkal, vasárnap pedig már a döntőre is sor kerül. A sérült Tyson Gay távollétében nem sok esély mutatkozik a jamaicai hegemónia megtörésére, a kérdés talán csak az, hogy az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Usain Bolt, vagy az idén egyelőre jobb formát mutató Asafa Powell nyakába kerül az aranyérem. A kedélyeket borzolhatja, hogy a jamai­cai szövetség a napokban nyilvánosságra hozta, hogy egy meg nem nevezett sprinter doppingtesztje pozitív lett. Ezzel egy időben kikerült a csapatból az idén 9,80-ig jutó Steve Mullings.

Teguban készül visszaszerezni trónját a női rúdugrás korábbi egyeduralkodója, Jelena Iszinbajeva. Az orosz atlétanő a pekingi olimpia óta nem állt dobogón világversenyen, két éve a berlini vb-ről érvényes kísérlet nélkül esett ki, most azonban kezdi visszanyerni régi formáját. Szintén maga mögött hagyta sérülésekkel teli éveit és ismét az első helyért csatázhat a kínaiak olimpiai és világbajnok 110 méteres gátfutója, Liu Hsziang. Ott lesz a rajtnál a műlábakkal futó dél-afrikai Oscar Pistorius is, akit hazája 400 méteren, valamint a 4x400-es váltó tagjaként is nevezett. A dél-afrikaiak az előző vb legnagyobb szenzációját szolgáltatták azzal, hogy mindkét aranyérmet begyűjtötték 800 méteren.

A férfiak között győztes Mbulaeni Mulaudzi sérülés miatt biztosan nem védi meg címét, bekerült viszont a válogatottba a női mezőnyben diadalmaskodó, korábban vitatott nemű Caster Semenya.

Ami a magyar csapatot illeti, elsősorban Pars Krisztiántól, illetve Kővágó Zoltántól várhatjuk, hogy megszerzik a magyar atlétika első világbajnoki aranyérmét (4 ezüstünk és 5 bronzunk már van). Itt lenne már az ideje, hisz a viadalok 1983 óta íródó történelmében már 60 ország büszkélkedhet legalább eggyel a legfényesebb éremből, olyanok is, mint Tádzsikisztán, Barbados, vagy épp Saint Kitts és Nevis. A házigazda dél-koreaiak egyébként eddig még érmet sem nyertek. Kővágó a júliusi Gyulai István Emlékversenyen dobott 69,50-es eredményével vezeti a világranglistát, azt azonban a nemzetközi szövetség honlapján közzétett esélylatolgatásban is megjegyzik, a magyar diszkoszvetőnek az elmúlt években többnyire nem jött ki a lépés a legfontosabb versenyeken.

A csapat egy része a kínai Sencsenben jelenleg is zajló Universiadéról utazik majd Dél-Koreába, nem lesz azonban köztük a 400 méteren aranyérmet szerző Deák Nagy Marcell, akinek edzője úgy határozott, kirobbanó formája ellenére jobb, ha nem indul rövid időn belül két világversenyen. Kihagyja a világbajnokságot az Universiadén megsérülő akadályfutó, Minczér Albert, valamint a 110 gátas Kiss Dániel is. Kiss egész évben sérülésekkel bajlódott, nem tudta megközelíteni tavalyi, Eb-bronzérmes formáját, így az olimpiát szem előtt tartva itthon marad. Hazánkat így jelen állás szerint 12 atléta képviseli majd a 201 ország mintegy 2000 sportolóját felvonultató versenyen.

Az általunk leginkább várt számok közül a kalapácsvetés döntőjét augusztus 29-én, hétfőn, a diszkoszvetés fináléját pedig egy nappal később rendezik. Belső óráinkat a sanghaji vizes vb-hez hasonlóan kell majd átállítanunk, a selejtezőkre ugyanis magyar idő szerint hajnalban, míg a középdöntőkre, döntőkre a kora délutáni órákban kerül sor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!