Hét számban osztanak érmeket a sanghaji vizes világbajnokság mai zárónapján. A magyarok közül biztosan ott lesz az 1500 méteres gyorsúszás délutáni döntőjében a 800-on bronzérmes Kis Gergő, aki saját országos csúcsát megdöntve, második idővel kvalifikálta magát.

A nőknél és a férfiaknál is ma rendezik a legkimerítőbbnek tartott 400 méteres vegyesúszást. A hajnali előfutamokból Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, illetve Cseh László és Verrasztó Dávid igyekszik beverekedni magát a fináléba. Az éremszerzésre Cseh pályázhat a legnagyobb eséllyel, aki folyamatosan javuló formát mutatott a héten, a 200 vegyes döntőjében pedig bebizonyította, hogy nem szabad leírni. Csak Ryan Lochte és Michael Phelps tudta megelőzni, utóbbi azonban – ígéretéhez híven – 400-on nem áll rajthoz. A két amerikai közül egyébként is Lochte van jobb formában, már négy aranyéremnél tart, és 200 vegyesen elsőként tudott megdönteni egy a cápadressz­korszakban felállított világcsúcsot. A nőknél Jakabos eddigi teljesítménye biztató, ráadásul neki a 400 vegyes a főszáma. Hosszú Katinkának szintúgy, ám ő jelenleg nagyon messze van a csúcsformájától, így aligha tudja megvédeni a római vb-n szerzett címét. Pedig jó példa gyanánt ott van Gyurta Dániel, aki 22 éves korára végérvényesen világklasszissá érett, és a két évvel ezelőtti egy századmásodperces győzelméhez képest „simán” nyert 200 mellen a legyőzhetetlennek tartott japán Kitajima ellen. Az úszók ezzel három éremnél (1 arany és 2 bronz) tartanak, a Kiss László szövetségi kapitány által előzetesen várt 4-5 medália eléréséhez tehát még szükség lenne egy amolyan „gyurtadanis” hajrára.

Férfi vízilabdázóinknak viszont nem sikerült dobogóra állniuk. A szerbek elleni drámai, hosszabbításos vereség után a harmadik helyért vívott mérkőzésen a horvátok 12-11-re győzték le Kemény Dénes csapatát. A bronzmeccs sok szempontból hasonló volt az elődöntőhöz, csak épp a szerepek cserélődtek fel, vagyis ezúttal az ellenfél húzott el az elején, és a magyar válogatottnak kellett kapaszkodnia. A szerbekkel ellentétben a mieinknek nem sikerült egyenlíteni, így a pekingi olimpia óta továbbra is érem nélkül áll az együttes.

A szombat délutáni döntőben aztán a szerbeket kísértette a nem is olyan távoli múlt, hiszen a hosszabbítás legvégén emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért, ám hibáztak, azaz lényegében ugyanúgy kaptak ki, ahogy két nappal ezelőtt győztek. Az aranyérmet így a korábban esélytelennek tartott olaszok szerezték meg, akik néhány gyengébb év után jelezték, velük is számolni kell a londoni olimpián.

Persze a számunkra rosszul sikerült utolsó két találkozó dacára nyugodtan mondhatjuk: ahhoz még nekünk is lesz egy-két szavunk!

 

A mai program (döntők: 12.00–14.13)

Női 50 m mell
Férfi 400 m vegyes (Cseh László, Verrasztó Dávid)
Női 50 m gyors
Férfi 50 m hát
Férfi 1500 m gyors (Kis Gergő)
Női 400 m vegyes (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
Férfi 4x100 m vegyes váltó

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!