Németek és portugálok a G, oroszok és „vörös ördögök” a H csoportban. - Bár a futball világát köztudottan át-átszövi a bundázás, az ember azt gondolná, hogy egy százmilliók figyelmével kísért vb-mérkőzés nem éri meg a kockázatot a csalóknak. A FIFA biztonsági igazgatója viszont a napokban figyelmeztetett, tudomása van róla, hogy a nemzetközi bűnszervezetek már több játékost és bírót megkörnyékeztek a torna előtt. Bízva mégis abban, hogy az eredmények a pályán dőlnek el, Hegyi Iván ezúttal a „halálcsoportnak” kikiáltott G, valamint a H csoport mezőnyét, esélyeit elemzi.

 
 
 

Németország labdarúgó-válogatottja majd negyedszázada (1990-ben) nyert legutóbb vbaranyérmet, s közben annyira megváltozott a világ, hogy 2006- ban, amikor hazai pályákon játszhatott a német együttes, a bronzérmet is úgy ünnepelték a Brandenburgi kapunál egybegyűlt százezrek, mintha első lett volna a csapat. Azóta újabb harmadik helyezés került a németek birtokába, azaz kiegyenlítődött a bronzok és az ezüstök száma: ezekből is, azokból is négyet számlál az ezúttal G csoportos Nationalmannschaft. (Aranyból meg – mint betéve tudjuk: 1954 óta – hármat.)

Ha figyelembe vesszük, hogy Dél-Amerikában rendezett vb-n soha nem nyert európai együttes, akkor most sincs okunk favoritnak tekinteni a mindmáig utolsó Eb-diadalát is tizennyolc éve arató csapatot. A Bayern kipróbált labdarúgóival, továbbá Hummels-szel, Özillel, Reusszal és a stílusformáló Joachim Löw szakvezetővel mégis minden pozitívum elképzelhető…

Igaz, a csoportkör sem tekinthető könnyed átmozgatásnak, mert az Egyesült Államok válogatottja például már 2002-ben nagyon megszorongatta a németeket, sőt játékban felül is múlta őket, noha 2-0-ra kikapott tőlük. (Erre a dél-koreai meccsre már csak azért is emlékszem, mert Dél-Koreából engedélyt kértem a főszerkesztő-helyettestől, hogy átmehessek az ugyancsak aznap, de Japánban tartott brazil–angolra. Kérdezte tőlem: mibe kerül az átutazás? Hatszáz dollárba – feleltem. „Akkor marad az amerikai–német!”) Ghána szintén nem megvetendő vetélytárs: négy esztendeje hajszálra volt a legjobb négy közé jutástól. Asamoah Gyan 1-1-nél, a 120. percben büntetőt rúghatott Uruguay ellen, de a felső lécre lőtt… (Majd a tizenegyespárbajt a dél-amerikaiak nyerték.) S ott van még a legerősebb rivális, Portugália a gólüzem Cristiano Ronaldóval meg néhány kőkemény bekkel és védekező középpályással. Az irányító és CR7 méltó csatártársa azonban hiányzik, úgyhogy az látszik a legjobbnak, ha Cristiano a félvonalnál elkéri a labdát, elmegy a bal oldalon, és saját beívelését belövi vagy befejeli…

A H csoport legnagyobb érdeklődéssel kísért gárdája Belgiumé, amelynek válogatottját legutóbb 2002-ben láttuk a világbajnokságon. Akkor a mostani szövetségi kapitány, Marc Wilmots még futballozott… Azóta pedig felnőtt minden idők legígéretesebb belga generációinak egyike, ennek megfelelően a brazíliai keretben hemzsegnek az angol Premier Liga élcsapataiban szereplő játékosok, de van labdarúgó a „vörös ördögök” között az Atletico Madridból, a Bayern Münchenből, a Napoliból is. A selejtezőkön nyolc győzelemmel, két döntetlennel és 18-4-es gólkülönbséggel jutott túl az együttes, azaz Courtois hálójában ritkán látni a labdát. A kvalifikációs szakaszban öt gólt beszedő – ellenben húszat szerző – oroszok kapuja szintén védett terület, ami nem meglepő, hiszen a „szbornaja” szakvezetője az itáliai Fabio Capello. Az orosz válogatott Portugáliát előzte meg a selejtezőkön, s ez talán még annál is nagyobb eredmény, mint az, hogy a belgák kilenc pontot vertek a horvátokra. Algéria és Dél-Korea tehát nem sok jóra számíthat a H csoportban. Főként nem, ha abból indulunk ki, hogy az afrikai csapat csak az idegenben szerzett gólokkal (2-3, 1-0) jutott el a vb-re Burkina Faso egzotikus garnitúrájával szemben, míg Dél-Korea az ázsiai selejtezők A csoportjának második helyezettje volt az ellene kétszer is 1-0-ra győztes Irán mögött, és szerény döntetlent játszott Üzbegisztánnal, valamint Libanonnal.

Hol van már a 2002-es világbajnokság elődöntős dél-koreai szereplése? Az nem állítható, hogy ugyanott, ahol Itália közellensége, Byron Moreno, az ecuadori játékvezető.

A helyezést nem lehet a sülyesztőbe tenni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!