Ötvenegy év után hatról ötre jutottak a címvédő spanyolok.

 
Robbent szétszedik gólja után csapattársai - Fotó: Fabrizio Bensch, Reuters

Szinte hihetetlen, de igaz: Spanyolország válogatottja legutóbb ugyanúgy június 13-án szenvedett olyan megrendítő vereséget, mint péntek este, az előző világbajnoki döntő „visszavágóján”. Ötvenegy évvel ezelőtt a skótok mértek 6-2-es csapást rá, most pedig a hollandok győzték le 5-1-re a cím védőjét.

Azt így, a nagy találkozó elején senki nem jelentheti ki, hogy ennél nagyobb szenzáció már nem lesz a vb-n, de kétségtelen, hogy az előző torna győztesének kiütése szinte felfoghatatlan esemény. A spanyolok Dél-Afrikában úgy hódították el a trófeát, hogy az egyenes kieséses szakasz négy mérkőzésén egyetlen gólt sem szedtek be. Ezúttal azonban a védőjátékuk csődöt mondott, Piqué-t és Sergio Ramost „szétfutotta” Robben és Van Persie, amit pedig a minden idők legkiválóbb kapusai között méltán emlegetett Iker Casillas művelt… A 155-szörös válogatott extraklasszis három gólban is vastagon benne volt, pazar pályafutása páratlanul pocsék produkcióját nyújtotta. S amíg ő megjárta a poklot, addig Louis van Gaal, a hollandok szakvezetője mennybe ment, noha a kapitányt a meccs előtt megannyi kritika érte amiatt, hogy öt védőjátékost állított a csapatba… Az unikális kimenetel után sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy a narancssárgák bekkeltek volna.

Az még csak-csak elképzelhető, hogy Del Bosque nagymester „fiai” továbbjutnak a csoportjukból, az viszont nem valószínű: ilyen trauma után aligha lesznek újra világbajnokok. És a hollandok? Eddig háromszor buktak el a döntőben.

Most újra bejelentkeztek…

És vajon a házigazdák lesznek-e aranyérmesek?

Nyertek ugyan a horvátok ellen (3-1), de láthatóan nem birkóztak meg a rájuk nehezedő nyomással. A csapatkapitány Thiago Silva csaknem sírva fakadt a meccs előtt a játékoskijáróban, és a többieket is „megfogta” a hatalmas várakozás. Brazília számára minden esetben kudarc már az ezüstérem is, hát még most, hazai pályán…

A vendéglátók első fellépésén ez leküzdhetetlen lelki terhet jelentett, a sárga mezesek túlnyomó része nemhogy cselre nem vállalkozott, de a legegyszerűbb passzokat is elrontotta, és ha Nisimura japán játékvezető nem ítél tizenegyest a semmiért, akkor lehet, hogy csalódást keltő 1-1 marad az eredmény.

Az ázsiai sporttárs nyilván úgy érezte: tartozása van Brazíliával szemben. Négy esztendővel ezelőtt, a holland–brazil negyeddöntőben (2-1) ugyanis – Robinho vezető gólja után – Heitinga hátulról elbuktatta az egyedül a kapu felé induló Luis Fabianót, ám Nisimura csupán sárga lappal büntette a védőt. Ha a pirosat húzza elő, akkor tíz játékossal aligha verik ki Brazíliát a hollandok.

Hiába, a futball története tele van különleges párhuzamokkal (is). A mostani holland–spanyolon David Silva – 1-0-s előnyénél – ziccert rontott, az ellenakcióból pedig Van Persie egyenlített. Az 1986-os vb-n a dánok vezettek 1-0-ra a spanyolok ellen, majd „eladtak” egy labdát, és a spanyolok egyenlítettek.

Ugye, tudják, mi lett a vége? Öt-egy a spanyoloknak…

A holland kalapács

– A vereség megmagyarázhatatlan. Nem találok szavakat – mondta Vicente Del Bosque. A spanyol mester nem akar bűnbakokat keresni, most már a Chile elleni meccsre koncentrálnak.

Louis van Gaal érthetően boldog volt és magabiztos (mint mindig). 6-1 vagy még nagyobb különbség is lehetett volna – értékelt a holland szövetségi kapitány.

A holland lapok nem fukarkodtak a dicsérettel, mondjuk minden okuk meg is volt rá. A legnagyobb internetes lap, a nu.nl „történelmi győzelemről” ír, a dutschnews.nl pedig ezzel a főcímmel tudósított a meccsről: „Lesújtott a holland kalapács a nyitó meccsen!”

A spanyol újságok érthetően a padlón vannak. Marca: „Hollandia megsemmisítette Spanyolországot”, Sport: „Nevetséges nyitány”, El Mundo: „Megalázás!”, AS: „Teljes megsemmisülés!”

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!