Mindent visz 2014-ben a világbajnok németek 7-1-es diadala a brazilok ellen.

  <h1>Erre emlékezni fognak: Müller és a németek a „mennybe”, a széteső brazilok a „pokolba” szálltak</h1>-
  <h1>Costa Rica labdarúgóinak öröme az Olaszország elleni meccsen</h1>-

Erre emlékezni fognak: Müller és a németek a „mennybe”, a széteső brazilok a „pokolba” szálltak

- – Kép 1/2

Az év futballja? Nem lehet más, mint a júliusi varázslat. Az évezred mérkőzése. Még fél esztendővel később is különös kimondani: a németek Brazíliában (Belo Horizonte városában) 7-1-re kitömték a brazil válogatottat. Nem edzőmeccsen. A világbajnokság elődöntőjében. Ennél már csak akkor dobhattak volna nagyobbat, ha a döntőben nyernek hat góllal az európai csapattal szemben odahaza éppen harminc éve veretlen vendéglátók ellen.

De az a mutatvány így is maga volt a csoda. Kiváltképp a tizenegyedik és a huszonkilencedik között eltelt tizennyolc perc. Ez alatt Thomas Müller, Miroslav Klose, Toni Kroos és Sami Khedira többször fektette el a brazilokat, mint az utóbbi fél évszázadban bárki összesen, és ötször juttatta a labdát a szintén hason vagy hanyatt heverő Julio Cesar kapus hálójába. Nekem ez volt tudósítóként a nyolcadik vb-m, de ha az összes labdarúgó-világbajnokságot a helyszínen láthattam volna, akkor sem élek át ehhez hasonlót. S kár belefogni, hogy ugyan már, milyen brazil csapat volt az! Olyan, amely tizennyolc meccset játszott az idén, ezek közül tizennégyet megnyert, és csak kettőt vesztett el. (A harmadik helyért a hollandokkal vívott vb-meccset nyilvánvalóan azért, mert még benne volt az 1-7.) Nem a dél-amerikaiak gyengeségeit és harmatos érdemjegyeit – Julio Cesar 3 – Maicon 3, Dante 2,5, David Luiz 2,5, Marcelo 2 – Luiz Gustavo 3, Fernandinho 2,5 (Paulinho 3), Oscar 2,5 – Hulk 2 (Ramires 3), Fred 2 (Willian 3), Bernard 2, copyright by Daily Mail –, hanem a győztes zsenialitását kell emlegetni.

A csodák lényege, hogy egyszeriek, örök érvényűek, valamint megmagyarázhatatlanok. S ámulatba ejtők. Ünnepeljük hát a káprázat (világ) bajnokait, az idei év virtuózait, a boszorkányos németeket. Kár, hogy közülük a kapust jelölték az Aranylabdára egy ilyen eredmény után. Lehet, hogy Neuerből Neujahr lesz, 2014-ben azonban – szerintem – Kroos és Müller vitte el a pálmát. (Esetleg a fenomén Ronaldo-öröknek hitt vb-gólcsúcsát megdöntő Klose.)

Amúgy erős esztendőben taroltak a németek. Ez évben a tizedik BEK- és BL-diadalához érkezett, továbbá mesterhármast (Bajnokok Ligája-elsőség, spanyol kupaés klubvilágbajnoki győzelem) produkált a Real Madrid; a spanyol bajnokságban megelőzte a Realt és a Barcelonát az Atletico Madrid; Costa Rica válogatottja három korábbi aranyérmes előtt lett csoportgyőztes a vb-n, majd veretlenül esett ki a legjobb nyolc között…

A német–brazil elhomályosította még a világbajnoki címvédő spanyolok 1-5-ös nyitányát, valamint villámgyors brazíliai kiesését is.

Legföljebb az újabb FIFA-botrányokat nem tudta elhomályosítani. Nem csupán a 2022-es vb vendéglátói jogának odaítéléséről van szó, hiszen a világbajnokság alatt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főhadiszállásáról vitték el a rendőrök a VIP-csomagokat értékesítő – a FIFA-val kizárólagosan együttműködő – cég angol vezetőjét.

A britek számára az is kínos, hogy ők leplezték le a „huszonkettes csapdáját”, a katari korrupciót, ám kiderült róluk: szövetségük „illetékesei” igyekeztek megvesztegetni – szintén a házigazdai tisztség elnyerésének reményében – a FIFA azóta már száműzött trinidadi korifeusát.

Jobb, ha maradunk a futballnál. Abban pedig minden más távol van a brazilok évszázadonként egyszer előforduló, lehengerlő felülmúlásától. Az olyan unikum volt, hogy az esztendőt összegezve akár így is számolhatunk: egyszer 7 az ’14.

----------

Az esélytelenek nyugalmával
Minden egyes világbajnokságnak megvan a maga meglepetéscsapata. Az idei tornán ez kétségtelenül az olaszokat és Uruguayt is legyőző Costa Rica válogatottja volt.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!