A BL-csoportkör sorsolására úgy bámulunk, ahogyan 1961-ben tekintettek Jurij Gagarin űrutazására, vagy 1969-ben Neil Armstrong Holdra szállására. Még az is lehet: az űr és egy másik égitest meghódítását közelebbinek érezte magához a világ… Mert tőlünk a labdarúgó Bajnokok Ligája egyszerűen felfoghatatlan távolságra került.

Pedig annak résztvevője a kazah Asztana, és hajszálon múlt, hogy a nem feltétlenül futballnemzetként elhíresült Kazahsztán másik képviselője, a Kajrat nem léphet pályára az Európa Liga csoportfázisában. A Bordeaux a vendégként szerzett góllal ment tovább vele szemben… Viszont a Qäbälä – a régi, jó barát Azerbajdzsánból – hasonlóképpen kiejtette a Panathinaikoszt, azaz hazánkon kívül lassanként nem létezik olyan ország, amely konzekvensen elzárkózna Európától, és képviselője semmi szín alatt ne tűnne fel az igazi nemzetközi szezonkezdéskor.

Mert ne tévedjünk: eddig csak a prológ zajlott. Amely előjátékban honfitársainkra megint csak statisztaszerepet osztottak: az MTK, az FTC, a Debrecen és a Videoton volt az első, a második, a harmadik, a negyedik alabárdos. Azt nem mondom, hogy szöveg nélkül, mert – bár a mellékszereplők szóhoz nem jutottak – a nem éppen Camus- vagy Dumas-darabról ment a kamu duma, hogy ilyen príma meg olyan remek, aztán néhány silány, jórészt üres nézőtér előtt tartott előadás után keservesen megbukott.

Na, de ezzel csak mi törődünk, a kontinens ránk se hederít. Az öreg földrész a leginkább azzal foglalkozik, hogy melyik kettő kerül az egyenes kieséses szakaszba, és melyik pottyan ki már az előtt a Juventus, Manchester City, Sevilla, Mönchengladbach négyesből. Látszólag a magyarok lázálmára, a BATE Boriszovra is rájárt a rúd, de gondoljuk meg, miféle bevételre tesz szert a belorusz klub a Barcelona, a Leverkusen, az AS Roma vendégjátékából mind a jegyeladást, mind a tévéjogdíjat illetően. Ebből a szempontból a zágrábi Dinamo sem panaszkodhat a Bayern München, valamint az Arsenal csoporttársi státusa miatt, a belga Gent pedig nem csupán a várható pénzügyi hozamot számolgatja, hanem abban bízik: versenytársa lesz a Zenit Szentpétervár, Valencia, Lyon hármasnak.

Ehhez képest kész röhej a hetedik forduló Honvéd–Felcsút, Vasas–MTK, Békéscsaba–Szombathely, Diósgyőr–Újpest, FTC–Paks, Videoton–Debrecen paródiákat tartalmazó programja az NB I-ben. Pardon, az OTP Bank Ligában. Ezt az elnevezést semmiképp se feledjük, mert – ha mást nem is – egyet minden körülmények között tud a valódira nem is hasonlító hazai pótfutball.

Adni a bankot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!