Videoton: belga, svájci, portugál szakasz az EL-ben.

 
Madrid, 1985. május 22. UEFA-kupa-döntő visszavágó, Real Madrid–Videoton 0-1

Meglepő sikert ért el a Videoton azzal, hogy – miközben a másik három magyar részvevőt kiselejtezték, mint rendesen – bejutott a labdarúgó Európa Liga csoportkörébe, de annyira azért nem kellene megszédülni ettől, hogy a fehérvári piros-kékek 1984-85-ös hőstettével hasonlítsuk össze a mostani szereplést. Túl azon, hogy az efféle egybevetés súlyos elrugaszkodás a valóságtól, sértő is a régiekre nézve, hiszen a Disztl Péter – Végh, Disztl László, Csuhay, Horváth – Burcsa, Csongrádi (Wittmann), Vadász – Májer, Szabó, Novath (Palkovics) összetételű együttes az UEFA Kupa döntőjének visszavágóján a Real Madrid ellen nyert a Bernabeu stadionban (1-0), jóllehet a „fehér balett” olyan táncosokat vonultatott fel, mint Sanchis, Michel, Butragueno, Santillana, hogy a vendégművészekről, Stielikéről és Valdanóról ne is beszéljünk. Ráadásul Kovács Ferenc edző méltán legendás Videotonja kiütötte a PSG-t – noha a párizsiak Rocheteau, Szusics csatárkettőse volt méltán világhírű, a Parc des Princes-ben úgy nyertek 4-2-re a fehérvári huszárok, hogy már 4-0-ra is vezettek –, és a negyeddöntőben kiejtette a Manchester Unitedet, amelyben Strachan, Robson, Jesper Olsen, Whiteside, Hughes sorakozott.

Ez azért egészen más „kávéház”, mint a Slovan Bratislava, a Gent vagy a Trabzonspor, és egyáltalán: az EL-selejtező...

Annyi persze a földön maradva is megállapítható, hogy a mostani Videoton a vártnál jobban szerepelt, különös tekintettel a veretlenségére és a védőjátékára, hiszen hat meccsen mindössze egy gólt – ötön egyet sem – kapott. Az ellentmondásos portugál edző, Paulo Sousa kellő alázattal közelített a kvalifikációs találkozókhoz, azaz a türelemre és a fegyelemre épített, a találkozók nagy részében kilenc-tíz fehérvári játékost tartva a saját térfélen. A defenzív taktikát a jórészt külföldi labdarúgók szinte tökéletes sikerre vitték, hiszen az ellenfelek nemhogy eredménytelenek maradtak, de általában helyzetet sem tudtak kialakítani.

Mondani sem kell: a folytatásban ezt az eddiginél is nehezebb lesz megvalósítani, bár a pénteken elkészített csoportbeosztás nem tartozik a legkegyetlenebbek közé. Bázelben például kifejezetten örülnek, amiért az FCB sokkal jobban járt, mint a berni Young Boys, amely kifogta a Liverpoolt, az Udinesét és az Anzsi Mahacskalát. A svájci bajnoki címvédő köreiben – joggal – úgy vélik: a Sporting Lisszabon, a Genk és a Videoton kellemesebb társaság… Az FC Baselnél amúgy nagy a szomorúság a CFR Cluj elleni BL-selejtezős kiesés – meg a több mint tízmillió franktól való elesés – miatt, és azt gondolják: a Sporting a csoportelsőség várományosa, a második helyért pedig a Genkkel kell megküzdeni.

Lisszabonban – mindenekelőtt Paulo Sousa és Marco Caneira miatt – üdvözlik a Videotont, de a legnagyobb vetélytársnak az FC Baselt tartják. A Sporting újabban nem az igazi, viszont a dán Horsens elleni selejtezőn beállította a klub utóbbi húsz évének európai gólrekordját, amelyet 2010 őszén a Levszki Szófia elleni EL-meccsen ért el (5-0). Ennek nyomán az volna az igazi bravúr, a José Alvalade stadionból is kapott gól nélkül távozni…

A genki pálya nem ennyire veszélyes terep, és a Videoton éppen egy belga riválissal, a Genttel szemben mutatta a legtöbbet (itthon 1-0, idegenben 3-0). Fehérvári szempontból jó hír, hogy a huszonegy éves Bentekét a Genk a nyári átigazolási időszak utolsó óráiban eladta az Aston Villának; jelzés értékű viszont, hogy a csatár többe – tízmillió euróba – került, mint amekkora a magyar ELrészvevő egy évi költségvetése (s majdnem annyiba fájt a birminghami klubnak, amennyire a fehérvári játékoskeret összértékét tartják a nemzetközi piacon).

A Videoton éppen Genkben kezd a csoportkörben, és sorsolása a lehető legkedvezőbb, hiszen – azon túl, hogy a viszonylag leggyengébb vetélytárs az első ellenfél – a következő két mérkőzését a Sóstói stadionban játszhatja. A menet szeptember huszadikán kezdődik, és december hatodikáig tart. Ha fehérvári szemszögből az utolsó fordulónak is lenne még tétje, az alighanem Mikulásajándékkal érne fel… Hogy egyebet már ne is merjünk feltenni.

Bár elméletben – amint azt a Saint-Germain-es, Manchester United-es, Real Madrid-os összehasonlítás is bizonyítja – minden lehetséges.

Európa Liga G-csoport:

Szept. 20.: Genk–Videoton, Sporting–Basel

Okt. 4.: Videoton–Sporting, Basel–Genk

Okt. 25.: Videoton–Basel, Genk–Sporting

Nov. 8.: Basel–Videoton, Sporting–Genk

Nov. 22.: Videoton–Genk, Basel–Sporting

Dec. 6.: Sporting–Videoton, Genk–Basel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!