Jó szólni, hogy kezdődik a tavasz a labdarúgó NB I-ben, mert különben nem sokan vennék észre. Az emberek többsége így is csodálkozik majd, ha emlékeztetik a nyitányra: jé, idáig szünet volt? Mert hát az első osztályúnak nevezett bajnokság igazán nem sok honfitársunkat mozgatja meg; a nézőátlag pillanatnyilag 2841.

Hogy ezt tudjuk hova tenni, összehasonlításképpen érdemes felidézni: az osztrák jégkorongbajnokság alsóházában az utolsó előtti helyen álló, a legjobb nyolc közelébe sem jutó Fehérvár valamennyi hazai mérkőzésén többen voltak 2841-nél. (A Videoton milliárdokkal kitömött futballcsapatának nézőátlaga pedig 2299.)

Közelíthetünk máshonnan is. Ötven esztendővel ezelőtt 67 ezren látták a helyszínen a futballrajt mérkőzéseit. A nyitány nézőátlaga 9571, az egész bajnokságé 11 967 volt.

Negyven esztendeje 80 500-an – meccsenként 10 062-en – tekintették meg a pályákon az első forduló találkozóit, és a teljes évad nézőátlaga 10 088-ra (labda) rúgott. Harminc éve 46 ezren – mérkőzésenként 5751-en – mentek ki a sporttelepekre a tavaszi premieren, és az évad végén találkozónként 7611 szurkolót jegyeztek. (Abban az esztendőben – 1986-ban – szerepelt legutóbb világbajnokságon a magyar válogatott.) Húsz esztendeje már csak 41 500-an – átlagban 5187-en – követték a helyszínen a meccseket, és az összesített nézőátlag 4865-re esett vissza. Tíz évvel ezelőtt pedig pusztán 18 286 drukkert vonzott a nyitány; a rajt átlaga 2285, az egész bajnokságé 3067 volt. Amióta Csányi Sándor irányítja az MLSZ-t, a látogatottságban gyakorlatilag nincs változás. A „takarékos” vezér elnöksége alatt az évad végi középértékek így alakultak: 2758, 3761, 2948, 2957, 2483. A pályán kívül sok mindennel próbálkozott a szövetség, amely egy ideig azt hangoztatta, hogy a heti hét televíziós mérkőzés az üdvözítő, most már viszont csak két bajnoki meccs sugárzására esküszik. Valójában minél kevesebb az adás, annál jobb, mert visszafogott tálalás esetén ritkábban szökik szembe a szerény színvonal. Az pedig hasonlóképpen stagnál, mint az érdeklődés.

De hiszen kétszer kettő: ha a nívó emelkedett volna, a nézőszám sem tartana ott, ahol. (Szinte sehol.) Ám a minőség nem javult, a futball történetével és statisztikáival foglalkozó IFFHS az első negyven között sem említi az NB I-et a világ nemzeti bajnokságainak nemrégiben közzétett rangsorában, jóllehet a harmincnyolcadik helyet Azerbajdzsáné, a negyvenediket Kazahsztáné foglalja el.

Mától innen folytatja a hazai mezőny. Nem a teljes NB I., mert a nyitányon egészség- biztonsági okokból – bakteriális fertőzések miatt – elmarad a Paks–MTK meccs.

Az nem kifejezés, hogy a hiány nem lesz különösebben feltűnő.

Címkék: Gól rovat, magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!