Barcelona-győzelem esetén egy euróra 1,69, Real Madrid-diadal nyomán 4,46 eurót fizetnek a spanyolországi fogadóirodák. Ez meglehetősen hű képet ad a vasárnap esti El Clasico esélyeiről. Pedig a bajnoki táblázaton a „Barca” előnye egyetlen pont a királyi gárdával szemben. Ám a ligában eddig a legtöbb gólt (78) szerző és a legkevesebbet (16) kapó vörös-kékeknek újabban nagyon megy a futball, a fehéreknek viszont nagyon nem megy. A Schalke úgy esett ki a Real Madriddal szemben a labdarúgó Bajnokok Ligájából, hogy a Bernabeu stadionban ízekre szedte a vendéglátók védelmét (3-4). Amúgy a BL-ből Németország négy csapata közül három – a Schalkén kívül a Dortmund és a Leverkusen – kipottyant, egyedül a Bayern München maradt versenyben.

Angliában örülnének, ha a szigetország legalább egyetlen reprezentánsa ott lenne a királykategória negyeddöntőjének mezőnyében. De a Premier Liga „nagyjai” sorra kihullottak, a Liverpool után goodbye- t intett a kontinens az Arsenalnak, a Chelseanek, a Manchester Citynek is.

Spanyolország három képviselőt delegál a legjobb nyolc közé, igaz, a Real Madrid mellett a másik fővárosi együttesnek, a tizenegyespárbajban továbbjutó Atleticónak is szüksége volt a szerencsére.

Ezzel együtt kijelenthető: vasárnap a világ legjobb bajnokságának legnagyobb mérkőzését rendezik. A bajnoki rangadókat illetően százhetvenedszer. Az eddigi mérleg (a házigazda Barcelona szempontjából): 66 győzelem, 32 döntetlen, 71 vereség.

Az összesítésben tehát a Real Madrid vezet, de Katalóniában 83 meccsből csak 18-at nyert, és 17 alkalommal szerezte meg az egyik pontot. S most még Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány – aki labdarúgóként a királyiaknál játszott 312 bajnoki mérkőzést – is azt mondta: „A Barcelona jobb formában van.” Ráadásul újabban azért is áll a bál Madridban, mert a bevallottan „Fehér Ház közeli” Marca nekiment Gareth Bale-nek: „lusta magánzónak” nevezte a százmillió euróért szerződtetett walesi futballistát. A madridi lap már jó ideje azt javasolja Carlo Ancelottinak, az itáliai mesternek, hogy a 4-3-3-as felállásról a Nou Camp stadionban térjen át a 4-4-2-es formációra, és már van is egy tippünk, az újság szerint ki maradna ki a BBC-ből, azaz a Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo hármasból…

Az ellenfél támadótriójával nincs gond. A Messi, Suarez, Neymar dél-amerikai hármas a helyzetek kialakítása tekintetében szerdán is tobzódott, igaz, tékozló módon herdálta el valamennyi lehetőségét a szellemesebbnél szellemesebb akciókat – mi mást tehet? – közelről néző Manchester City ellen. (Az egyetlen gólt a horvát középpályás, Rakitic szerezte.)

Az efféle pazarlás a Real Madriddal szemben megengedhetetlen, bár a Nou Campba egy estére visszatérő Pep Guardiola, a Bayern München jelenlegi és a Barcelona korábbi szakvezetője, a tiki-taka feltalálója még a pocsékolás után is elragadtatottan mondta: „Messi játékát nézni valóságos privilégium.” Tisztelt Olvasó, szíveskedjék holnap este kilenckor leülni a tévé elé, és meglátja: a spanyol örökrangadót nézni is maga lesz a kiváltság.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!