A Gól rovatban megjelent elemzés a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek esélyeiről.

 
Victor Valdés – őt is pótolni kéne, de lesz-e kivel?

Tekintélyes küldöttséggel képviseltették magukat a brazilok a PSG–Chelsea BL-meccsen: nyolc játékossal – azaz kilenccel, de a honosított Thiago Motta már olasz válogatott – és két szakvezetővel, Luiz Felipe Scolarival, valamint Carlos Alberto Parreirával. Előbbi 2002-ben százszázalékos világbajnoki címre vezette a sárga mezes csapatot, utóbbi 1994-ben „csak” veretlenül elnyert vb-aranyéremig vitte a selecaót. Ha a mostani szövetségi kapitány (Scolari) és segítője azért ment Párizsba, hogy lássa a Diadalívet, a Moulin Rouge-t vagy az Eiffel-tornyot, akkor nyilván élményekkel gazdagon távozott, ám a vb-előkészületeket illetően sokra nem jutott.

Már jó ideje megfigyelhető, hogy a támadások szervezésében és befejezésében jártas brazilok igyekeznek kímélni magukat, nem mennek csinnbe – ahogyan azt a futballpályákon mondják –, mert tudják: az életben csak egyszer lesz lehetőségük hazai pályán világbajnoki elsőséget ünnepelni. Ezért aztán a londoni Oscar és Willian vagy a barcelonai Neymar mindenekelőtt a sérülés elkerülését tartja szem előtt – azzal együtt is, hogy a katalán klub ifjú sztárja elegáns gólt szerzett az Atletico Madrid ellen –, s csak azok küzdenek a veszélyérzetet félretéve, akiknek eleve ilyen a stílusuk (David Luiz, Ramires, a müncheni Dante) vagy akiknek nem biztos a helyük a huszonhárom tagú vb-keretben (mint a párizsi Lucas Moura).

A Chelsea-t ez érzékenyen érintette a múlt héten (is), a Scolari, Parreira páros pedig aligha volt boldog attól, hogy a PSG-t két argentin labdarúgó – Lavezzi, Pastore – segítette a 3-1-es sikerhez a Parc des Princes-ben. A Bajnokok Ligája-negyeddöntő idejének legnagyobb vesztese azonban a Barcelona, amelyet a napokban kizártak a következő két átigazolási szakaszból. A FIFA-döntés oka az, hogy a katalán klub megszegte a tizennyolc éven aluli játékosok szerződtetésével kapcsolatos szabályokat, így hiába vette tervbe a két német, ter Stegen kapus és Reus, továbbá David Luiz nyári megszerzését, az új évadnak a mostani kerettel kell nekivágnia. Azazhogy azzal sem, hiszen Puyol távozni készül, ahogyan Mascherano és Daniel Alves is, bár a „Barca” vezetőinek most kiváltképp meg kell fontolniuk, lemondanak-e a csapat támadásaiban – Messivel, Fabregasszal, Neymarral, Iniestával együtt – főszerepet játszó brazil jobb bekkről, aki úgy véli, alulfizetik. Krokodilkönnyeket azért sem Dani Alves helyzete, sem a barcelonai offenzíva miatt ne tessék hullatni: e kettő „nagyjából” rendben van. A vörös-kékek „több mint egy klub” imázsa viszont lassanként romokban hever: a Neymarért kifizetett – a bevallott summának a dupláját megközelítő – összeg, valamint a tinédzserek nem éppen előírásszerű „elhappolása” betett a barcelonai arculatnak.

S a négy közé jutás sem biztos a BL-ben, sőt… Az Atletico 1-1-et ért el a Nou Campban, azaz előnnyel kezdi a visszavágót, még ha döntetlen is az állás. Mert a visszavágón a 0-0 a spanyol főváros második számú(?) csapatának kedvez…

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy két madridi együttes lesz az elődöntőben; közülük az egyik alighanem már ott is van, hiszen a királyi gárda 3-0-s vezetéssel utazik Dortmundba. A németek a Borussiában nem, a címvédő Bayern Münchenben viszont annál inkább bízhatnak, elvégre a bajor „FC Hollywood” csillagai különleges fellépéssel rukkoltak ki a manchesteri „álmok színházában”. Az Old Trafford stadionban 70 százalékos labdabirtoklást produkáltak, és a United szurkolói elhűlve szemlélték, hogy csapatuk nemegyszer tíz labdarúgóval védekezik saját pályáján. Ha ezt nézzük, brit szempontból jó eredmény az 1-1, de sok esélyt nem tartogat Münchenre.

Valószínűnek tetszik, hogy két spanyol, valamint egy-egy francia és német együttes alkotja az elődöntő mezőnyét. Ez megfelel az erőviszonyoknak, bár Spanyolország talán ennél is többre vihette volna, ha két képviselője nem egymással kerül szembe a legjobb nyolc között. A La Liga primátusa vitathatatlan, még akkor is, ha a Bayern a legkiválóbb spanyolokkal is konkurál.

Igaz, Pep Guardiola müncheni megjelenése óta a bajor csapat szintén „katalán” stílusban, egyre csak passzolgatva játszik…


GÓL
Victor Valdés – őt is pótolni kéne, de lesz-e kivel?
FOTÓ: PROFIMEDIA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!