Minden idők leggyorsabb német bajnoka a Bayern „März” München. - 24. Összehasonlíthatóak-e a barcelonai és a müncheni sikerek?

 
Pep, a levegő ura

Ebben az évadban azon kell tűnődni, hogy Barcelonáé vagy Münchené-e a legragyogóbb katalán futballcsapat. Pep Guardiola, aki úgy vezényel a bajor Hollywoodban, ahogyan Arturo Toscanini dirigált a milánói Teatro dal Vermében, csodálatosan játszatja együttesével a tiki-taka német változatát, a tiken-takent. Ennek megfelelően a nagy karmester, valamint megannyi avatott muzsikusa már március 25-én bajnoki vacsorát tartott a berlini Brenner Grillben. Huszonhatodikát pedig a Kitty Cheng bárban kezdte, ahonnan a Maestro hajnali negyed ötkor távozott. Addig meg – táncolt…

Volt miért ropnia. A csapat, melynek „himnusza” a Dél csillaga című dal, jobb, mint valaha; játéka talán még annál is kiválóbb, amilyen az előző edző, a szintén nagyszerű Jupp Heynckes idején volt. A gárda a bajnoki vereséget hovatovább hírből sem ismeri: legutóbb 2012 októberében kapott ki a Bundesligában (Leverkusen 1-2). Vendégként még régebben, 2012 áprilisában vesztett (Dortmund 0-1), azaz idegenben még inkább otthon van.

Olyan német csapat még nem volt, amely anélkül hódította volna el az aranyérmet a Bundesligában, hogy egyetlenegyszer sem maradt alul. A huszonnégyszeres bajnok Bayern München 1987-ben és 2013-ban egy, 2008-ban két, 1972-ben, 1981-ben, 1989-ben, 1997-ben és 2006-ban három vereséggel zárta az évadot. A hetvenkettes garnitúra, amely – Sepp Maierrel, Franz Beckenbauerrel, Paul Breitnerrel, Uli Hoenesszel és Gerd Müllerrel – ugyanúgy triplázott, mint a BEK-ben 1974 és 1976 között, 101-38-as gólkülönbséget produkált. Tavaly 98-18-cal sikerült felülmúlni e rekordot, de lehet, hogy az idén megdől ez a csúcs is, mert a legutóbbi fordulóig 79-13 volt az imponáló differencia.

Az előző évben a Bayern huszonöt ponttal előzte meg BL-döntős riválisát, a Dortmundot, és a Hertha elleni 3-1-gyel már e héten megvolt ugyanez a különbség. Szintén egál van abban a tekintetben, hogy Heynckesszel a múlt esztendőben és Guardiolával azóta három trófeát nyert a müncheni együttes: a korábbi trénerrel bajnoki címre, német kupa- és BL-diadalra lehetett büszke, a mostanival európai Szuper Kupa-győztes, klubvilágbajnok és német bajnok lett. Guardiolát, akinek legjobb barátja, az 578-szoros spanyol válogatott, olimpiai és világbajnok vízipólós Manuel Estiarte is részt vett a berlini Bayern-partin, természetesen megkérdezték, összehasonlíthatók-e a barcelonai és a müncheni sikerek. A szakvezető kapásból azt felelte: „Két csapatról van szó, de a feeling ugyanaz. Amikor nyersz, itt is, ott is azt érzed: minden jól megy.” Majd váratlanul kijelentette: „A német bajnoki címet Uli Hoenessnek ajánlom. Ő a legfontosabb ember ennél a klubnál.” Mondani sem kell, ez azért keltett meglepetést, mert a Bayern elnökét nemrégiben három és fél éves börtönbüntetésre ítélték adócsalás miatt. Az első fokú döntés ellen az elöljáró nem fellebbezett… Ez az egyetlen tényező, ami miatt nem felhőtlen a „hollywoodi” ünnep.

Ám a legtöbbször a Neuer – Rafinha, Boateng, Dante, Alaba – Robben, Thomas Müller, Lahm, Kroos, Götze – Mandzukic összeállításban szereplő, a világklasszisok közül Javi Martinezt, Thiagót és Riberyt e tizenegy játékosnál kevesebbszer bevető müncheniek – a csúcslistán kívül – a naptárt is átírták: az Oktoberfest városában mostantól Märzfest is van…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!