Brazília kegyetlen ágon, D mint dráma a csoportmérkőzéseken.

 
Ünneplő brazil játékosok és szurkolók az idei Konföderációs Kupa megnyerése után. Lesz-e okuk az örömre jövőre is?

Ha minden a papírformának megfelelően alakul, akkor a jövő évi labdarúgó-vb házigazdája, a legtöbbszörös (ötszörös) világbajnok Brazília a valaha volt legnehezebb úton juthat el az újabb aranyéremig. Annyi korábbi győztessel ugyanis még sosem került szembe, ahánnyal ezúttal meg kell mérkőznie, feltéve, hogy nem bukik el már a kieséses szakasz első fordulójában… (Vagy a csoportmérkőzéseken, bár az egyáltalán nem valószínű, még akkor sem, ha az 1999 óta a „mumusává” váló Mexikóval vívott legutóbbi tizenhárom meccse közül hetet elveszített!)

A sárga mezesek 1958-ban a sportág történetének két világbajnokával találkoztak – bár akkor még sem Anglia, sem Franciaország nem nyert aranyérmet –, 1962-ben szintén két ilyen riválisuk volt (Spanyolország, Anglia), 1970-ben három győztest (Anglia, Uruguay, Olaszország) sodort útjukba a sors, 1994-ben kizárólag a döntőben randevúztak világbajnoki elsőségre büszke ország csapatával (Itáliával), míg 2002-ben két, korábban diadalmas vetélytársuk akadt (Anglia, Németország). Most viszont akár négy világbajnok is várhat rájuk – a legjobb esetben, merthogy akkor finalisták lesznek…

Amennyiben a B csoportból az előző vb két döntőse, Spanyolország és Hollandia lép tovább, úgy a 2010-es főszereplők egyike Brazíliával játssza a nyolcaddöntőt. Ha brazil–spanyol párharc következik, akkor érvényes a vendéglátók négy vb-aranyérmessel nehezített menete. A legjobb nyolc között ugyanis a C és a D csoport első két helyezettjéből kap ellenfelet az „előrehozott döntő” nyertese, márpedig a D a nagy torna legerősebb négyese három régebbi világbajnokkal, Angliával, Olaszországgal és Uruguayjal. Az elődöntőben aztán Németország érkezhet szorongató ellenfélnek – hangsúlyozni kell: amennyiben minden az esélylistának megfelelően alakul –, s végül nincs kizárva, hogy a másik ágról a felnőtt-tornán húsz esztendeje nyeretlen, ám mégiscsak Messi vezérelte Argentína kerül a július 12-i döntőbe. (Igaz, a Barcelona zsenije a vb-ken eddig nem volt Messiás.)

Brazília ezzel együtt három tényezőben is reménykedhet. Először (értelemszerűen) a hazai pálya előnyében. Másodszor abban, hogy otthonában három évtizede nem vesztett mérkőzést európai válogatottal szemben. Legutóbb Anglia nyert a szambafutball hazájában, még 1984 júniusában, amikor John Barnes volt az igazi „brazil”: a balszélső a házigazdák egész védelmét kicselezve szerezte az angolok első gólját a riói Maracana stadionban (2-0). Harmadszor: Brazília válogatottja a számára sikeres vb-ken nemhogy veretlen maradt a valaha világbajnoki címet nyert együttesekkel szemben, de nyolc győzelmet és két döntetlent produkált ellenük. Ám nem feledhető az sem, hogy 1934-ben Spanyolország, 1938-ban és 1982-ben Olaszország, 1950-ben Uruguay, 1978-ban és 1990-ben Argentína, míg 1986- ban, 1998-ban és 2006-ban Franciaország gáncsolta el… Ez hét vereséget és két döntetlent jelent, mivel 1978-ban középdöntős csoportmérkőzések után alakult ki a döntő argentin–holland párosítása, míg 1986-ban a franciák a kétszer tizenöt perces hosszabbítást követő tizenegyesrúgásokkal múlták felül Zicót és társait.

A brazil aggodalmakkal persze mit sem törődnek azok, akiknek már a csoporttalálkozókon csúcsformát kell nyújtaniuk, különben korai búcsúban lesz részük. Az angol, olasz, uruguayi trión kívül főként a németekre vár nehéz feladat, hiszen Portugália, az Egyesült Államok és Ghána sem „piskóta”, habár azt nehéz elképzelni, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány jelöltjei még az első szakasz második helyét sem tudják elérni. Látszólag „gyógycsoportba” került Argentína (Bosznia-Hercegovinával, Iránnal és Nigériával), valamint Franciaország (Svájccal, Ecuadorral, Hondurasszal), és csupa, az aranyéremre esélytelennek tartott együttest vonultat fel a C jelzésű négyes: Kolumbia vb-diadalára általában hússzoros, Elefántcsontpartéra 125–200-szoros, Japánéra 150–200- szoros, Görögországéra 200–300-szoros pénzt fizetnének a brit fogadóirodák. A bukmékereknél még mindig a brazilok az elsők (háromszoros összeggel).

De egyelőre csupán annyi biztos, hogy Brazília–Horvátország nyitómérkőzés lesz június 12-én Sao Paulóban…

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!