Az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja, az amerikai futball megannyi híve a múlt hét óta – ki a stadionban átlagban hetvenezredmagával, ki a tévéképernyő előtt ülve – végre ismét élőben láthatja tojáslabdás kedvenceit, miután az idényelmaradással fenyegető több hónapos bérvita sikeres lezárását köve­tően mégiscsak elkezdődött a 2011/12-es bajnoki szezon az NFL-ben, a 32 csapatos profiligában.

A nyitányt – még a múlt hét csütörtökén – a címvédő Green Bay Packers és a 2010-es győztes New Orleans Saints összecsapása jelentette (a hazai pályán játszó „zöld öblös csomagolók” diadalmaskodtak 32-24-re), majd a víkenden, s e hét elején már a többi profi ligás csapat is pályára lépett, innentől fogva pedig a jövő év elejéig folyamatosan zajlanak az ütközetek. Az Indianapolis Colts fedett stadionjában február 5-én sorra kerülő nagydöntőre szűkül majd le teljesen a mezőny, addigra az alapszakaszt követő rájátszásban „megtizedelődik” a társaság, hogy aztán az 1967 óta Super Bowlnak nevezett bajnoki döntőben a két állva maradt legjobb csapjon össze a végső győzelemért. Az Európában is felettébb népszerű sportág rajongói a tengerentúli világsztárok közül többeket „vendégművészként” köszönthetnek nemsokára, mivelhogy október 23-án, a londoni Wembley Stadionban immár ötödször rendeznek NFL-mérkőzést. 

A „kihelyezett tagozatos” meccsen a kilencszeres bajnok, egyszeres Super Bowl-győztes Chicago Bears és a Vince Lombardi bajnoki trófeát eleddig csak egyszer elhódító Tampa Bay Buccaneers csap össze a szigetország fővárosában.

A szakértők szerint a nyitómeccs két, Nemzeti Főcsoportba (NFC) tartozó résztvevője mellett az Amerikai Főcsoportból (AFC) a Tom Brady által vezérelt New England Patriots – soraiban az NFL egyetlen magyarjával, a temesvári születésű rúgójátékos Meskó Zoltánnal –, a San Diego Chargers, valamint a legutóbb finalista, a 2005-ös és 2008-as idényben győztes Pittsburgh Steelers tartozik a fő favoritok táborába. A három titkos esélyesnek pedig a legutóbbi két alkalommal főcsoportdöntős New York Jets (AFC), a holtszezonban klasszisok sorát megszerző Philadelphia Eagles (NFC) és a már tavaly is kiválóan szereplő Atlanta Falcons gárdáját (NFC) tekintik. 

Ettől persze még nyerhet más is… Ám emiatt (is) vonz milliókat az NFL. 

(M-anna)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!