Régóta nem esett meg a magyar vízilabdával az a szégyen, hogy egyetlen klubcsapatával se képviseltesse magát Európa legjobb nyolc csapata között. Márpedig most ez a veszély fenyeget.

 
A Teva Vasas kétszer sem bírt a Herceg Novival

Az első számú kontinentális sorozatban, az Euroligában tudniillik a 16 csapatos főtáblán két fordulóval a körmérkőzéses szakasz vége előtt mindhárom érintett gárdánk kiesésre áll csoportjában. Pedig egyáltalán nem úgy vágott neki az ősszel indult csoportmeccseknek a honi bajnok Vasas, továbbá az idehaza „örök” második Eger, s a feltörekvő, tavaly LEN Kupa-győztes Szeged sem, hogy beérje a „vízilabdáztak még” kategóriába kerüléssel, hanem legalább a negyeddöntőbe jutást tűzték célul. Amit hovatovább elfelejthetnek, meg mi is. Ugyanezt nem tehetjük meg a tanulságokkal, de egyelőre a leginkább érintettek sem tudják a pontos választ az eddigi fiaskókra. Így arra sem, hogy az Eger hogyan veszíthette el kivétel nélkül eddigi mind a négy meccsét olyan riválisokkal szemben, amelyek pedig papíron nem erősebbek a hevesieknél. Különösen most, hogy az új idényre az eddigi „alapsztárok”, az egyformán háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter és Szécsi Zoltán mellé Gerendás György legénységéhez szegődött a Vasas két ötkarikás aranyérmese, a center Kis Gábor és az átlövőként, védőként egyként klasszisnak számító Hosnyánszky Norbert. A nullapontos Eger már semmiképpen nem juthat tovább. Ehhez a hazai medencében elszenvedett ötgólos vereség után a mögöttünk hagyott víkenden nyernie kellett volna a horvát Rijeka otthonában. Ehelyett a Varga fivéreket, az egyformán Pekingben olimpiai bajnok, s a légiós életért a Vasast maguk mögött hagyó Dánielt és Dénest is a soraikban tudó házigazdák újfent diadalmaskodtak, simán, három góllal, sajnálatosan „tökéletesítve” a hevesiek negatív mérlegét. Az egyazon kvartettbe sorsolt Vasas és Szeged még a múlt évben egymás elleni döntetlennel kezdte a főtáblás szereplést, hogy aztán botlás botlást kövessen. Olyannyira, hogy pillanatnyilag a 9 pontos Herceg Novi és a 7 pontos, szintén montenegrói Kotor (ahol a 2004-s athéni olim­piai első Kemény Dénes-csapat centere, Steinmetz Ádám légióskodik) mögött szerénykedjen mindkettő: az angyalföldiek 4 ponttal, a szegediek 2-vel. Földi László alakulata, amelybe az eltávozott négy olimpiai bajnok helyére a háromszoros ötkarikás aranyérmes, éppen Kotorból hazaigazolt Kiss Gergely és a horvátok világbajnoka, Miho Boskovics, tehát két világsztár érkezett, a múlt hét végén a Komjádi uszodában vallott kudarcot az elvben gyengébbik montenegrói társasággal szemben (csúnya 8-12 lett a vége). Ezzel roppant közel került a kieséshez. A Kásás Zoltán irányította Tisza-partiak legalább egy pontot begyűjtöttek a két éve Euroligát nyerő, tavaly pedig második kotoriak otthonában.

– Nekünk nyernünk kell Kotorban, volt csapatom ellen, mert most már bravúr kell ahhoz, hogy ott legyünk Európa legjobb nyolc csapata között – mondta érdeklődésünkre Kiss Gergely. – Hogy mit rontottunk el, hogy kerültünk a Vasassal slamasztikába? Az ősszel egyre jobban játszottunk, aztán a hullámhegy után váratlanul jött a hullámvölgy, úgy látszik, az átalakult kerettel a csapatkeresés és a folyamatos eredménykényszer párhuzamos terhét nem viseltük jól. Egyéni figyelmetlenségek, nem várt hibák, olykor egy meccsen belül többször is, nos, ezeket kell eltüntetni a játékunkból, mert fizikailag rendben vagyunk. Muszáj kikecmeregni a csávából, s ha nyerünk Kotorban, a záró csoportkörben pedig legyőzzük a Szegedet, még ott lehetünk az Euroliga negyeddöntőjében.

Meglátjuk, hogy lesz. Ám az a baj, hogy a magyar klubcsapatok korai kiesésükkel pártfogóik türelmét is próbára tehetik.

Címkék: korrupció, Herceg Novi

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!