Durván három nap pihenőt kapott a világ csúcshokiját megtestesítő NHL, az észak-amerikai profi jégkorongliga legjobb 16 csapata: a hétvégén lezárult a 82 mérkőzésből álló alapszakasz, és szerdától már a rájátszás keretében terelik a pakkot tovább – legalább is a 30 „alaptagos” mezőnyből a folytatásra is jogot szerzett együttesek (14 egyesült államokbeli és 2 kanadai) játékosai.

 

Az alapszakaszt a két fő ágon – a Keleti, illetve a Nyugati konferenciában – a Washington, illetve a Vancouver Canucks nyerte. Előbbi a nyolc közé jutásért a New York Rangersszel, utóbbi pedig a Chicagóval csatázik, nem kétséges: az utolsó leheletéig. Az első kör április 27-én ér véget, onnantól már csak a nyolc élve, azazhogy állva maradt csapat küzd tovább. A párharcokban a továbbjutáshoz négy meccset kell nyerni, adott esetben tehát lehet, hogy 16 győzelem szükségeltetik majd a végső elsőséghez, amelyet a két főcsoportnyertes dönt el egymás között.

A patina szempontjából a 16 gárda között toronymagasan első a Montreal, amelynek 24 bajnoki címe van, a Detroit 11, a Boston 5, a NY Rangers és a Chicago 4-4 elsőségnél tart.

Az alapszakasz pont- és gólkirálya a 22 esztendős Alekszandr Ovecskin, a Washington orosz sztárja lett, aki 65 gólt lőtt és 47 gólpasszával együtt 112 pontot gyűjtött.

További érdekesség, hogy a Los Angelesé a legfiatalabb csapat a rájátszásban (26,1 az átlagéletkor), s a Detroité a legöregebb (30,8). A legnagyobb távolság az idei összeállítás „pártagjai” között a Vancouver–Chicago duónál van: a felek 2200 mérföldnyire, vagyis úgy 3500 km utazási távolságra vannak egymástól. A legközelebb – cirka 230 mérföldre – a Capitals–Rangers hokiháború szereplői élnek egymáshoz. A 16-ból 13 „ismétlő” akad, a Tampa, a Rangers és az Anaheim újonc, legutóbb nem jutottak be a playoffba.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!