Ma svéd–finn döntő lesz a pozsonyi jégkorong- világbajnokságon. Nagy meglepetésre a finnek a kanadaikat verő oroszokat búcsúztatták az elődöntőben, a 19 éves Granlund csodagóljával. A svédek pedig az esélyesebb, az elődöntőig veretlen cseh csapatot győzték le sima meccsen.

 
A finn Granlund, aki góljával beírta magát a jégkorong történelmébe: a pozsonyi jégkorong-vb elődöntőjében ütője tollával felemelte a korongot és a dermedt Varuljev jobb válla fölötti résen bepöckölte a kapuba

A szlovákiai csúcstalálkozóval párhuzamosan másik „világbajnokság” is zajlik, legalábbis az erőteljesen elfogult tengerentúliak szerint ez a minősítés az NHL-nek, az észak-amerikai profi hokiliga bajnokságának jár ki, még akkor is, ha ott nem nemzeti válogatottak, hanem a legjobb kanadai és egyesült államokbeli klubcsapatok küzdenek egymással. Jelenleg éppen a rájátszás főcsoportdöntős szakaszában járnak, ahol már csak a kieséses rendszerű playoff négy legjobb együttese érdekelt. Azok az NHL-játékosok, akiknek a klubcsapata még érdekelt a rájátszásban – busásan megfizetett, és kenyéradóiknak elkötelezett profikról lévén szó –, nem állhatnak szülőhazájuk válogatottjának rendelkezésére. Legfeljebb akkor, ha csapatuk már kiesett a playoffból. A tengerentúli profiliga Amerikában maradt sztárjai ugyanakkor klubcsapatuk sikeréért léptek jégre ezen a héten is a rájátszásban, amelynek mától már a véghajrája zajlik a négy, még álló együttes részvételével. Az egyik főcsoportban – Keleten – a Tampa Bay Lightning vetélkedik a négy nyert meccsig tartó párharcban a nagy múltú Boston Bruinsszal, amely ellentmondást nem tűrően masírozott be a konferenciadöntőbe. A Bocsok tudniillik – miután tavaly az akkor is nekik jutó Philadelphia Flyerstől 3-0-s vezetésről is ki tudtak kapni a hét meccsen 4-3-ra – ezúttal nem hagyták kiénekelni szájukból a sajtot: sima 4-0-val, ahogy arrafelé mondják: „söpréssel” kiverték a Repülőket, visszavágva a múlt évi kudarcért. A Nyugati főcsoportdöntőt a Vancouver Canucks és a San Jose Sharks vívja, és amennyire magától értetődőnek tetszik az alapszakaszt megnyerő kanadaiak továbbmenetelése, annyira váratlan utóbbiak sikere. Merthogy a Cápák a dicső múltú és pompás jelenű Detroit Red Wings csapatát búcsúztatták, nem is akárhogyan. A Sharks a meghökkentés jegyében kivétel nélkül megnyerte a párviadal első három összecsapását, s ezzel elhúzott 3-0-ra, amire válaszul a Vörös Szárnyak szárnyalták túl háromszor egymás után a San José-i alakulatot. A hokis dráma méltó lezárásaként, pénteken az otthon játszó Cápák nyertek, s 4-3-as összesítéssel mégiscsak „beúsztak” a főcsoportdöntőbe. Amelyet ha megnyernek a Vancouver ellen, a másik konferencia elsővel ütközhetnek majd meg az NHL abszolút első helyéért, a Stanley Kupa döntőjében. 

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!