Nyolcmilliárdos veszteség az NB I-ben csak a tavalyi évben, a magyar labdarúgás nem piaci alapon működik, a külföldön játszó magyar labdarúgók értéke 48 százalékkal esett vissza, a hozzánk, pályájuk lejtmenetében érkező idegenlégiósok kis tudásúak – s ezek csak kiragadott megállapítások a héten nyilvánosságra hozott Sportgazdasági Nagyító elnevezésű elemzésből.

 
Muszbek Mihály

Muszbek Mihály sportközgazdász szerint a 16 NB I-es klubot működtető gazdasági társaság csupán a társaságiadó-kedvezmény (tao) és az állami szponzoráció mellett tudta felezni veszteségét, ami így „csak” 4 milliárd forint – a deficit 2009 óta meghaladja a 10 milliárdot. A klubok közül az Újpest termelte a legnagyobb hiányt (1642 milliót), rögtön utána a Videoton (811 milliót); a zöld-fehérek 139 milliós plusza pedig egy 1,9 milliárdos nem részletezett forrásból származott.

Míg Románia, Horvátország és Szerbia játékoskereskedelme 2-3 millió euró nyereséget termelt, nálunk 750 ezer eurónyi a veszteség.

A szakember értékelésében külön kitért a sportági imázs népszerűsítésében tapasztalt visszaesésre – egy felmérés tanúsítja: a 29–49 éves korosztály felét nem érdekli a magyar futball.

Címkék: labdarúgás, gazdaság

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!